Tomašević: Građani će kazniti Plenkovića i HDZ zbog potresa. Vjerujemo da ćemo osvojiti 3-4 mandata

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U studiju Večernjeg lista gostovao je Tomislav Tomašević, lider platforme ”Zagreb je naš” i lider lijevog bloka koji 5. srpnja ide na izbore. Tomašević je govorio o peticiji koju je njegova opcija počela prikupljati kako bi se budući Sabor prisililo da što prije donese Zakon o obnovi Zagreba, o kampanji, očekivanjima na izborima, ali i s kime bi u slučaju osvajanja mandata išli nakon izbora.

Peticija za Zagreb

“Po članku 79. stavak 2 izvanrednu sjednicu Sabora može sazvati Vlada, većina zastupnika i predsjednik. Nekako smo odlučili da peticiju adresiramo na predsjednika. Učinili bismo to i da je pobijedila bivša predsjednica. Počeli smo danas, nastojat ćemo prikupiti sve do konstituirajuće sjednice. Ljudi su doista bijesni. Izgubit ćemo dva mjeseca zbog izbora. Nakon konstituiranja Sabora i odlaska na ljetnu stanku izgubit ćemo još dva mjeseca”, rekao je.

Najavio je kako će koalicija izaći sama sa svojim prijedlogom obnove Zagreba. Ističe kako je prijedlog Zakona o obnovi grada Zagreba katastrofalan.

“Mi ne želimo pošto-poto Zakon. Ali želimo da se krene odmah. Želimo da to prođe kroz dva čitanja”, rekao je Tomašević.



Izbori

“Mi smo u gradskoj Skupštini već tri godine. Imali smo mnogo bitki. Neke smo i dobili. Bandić je sam priznao da odustaje od zagrebačkog Manhattana”, kazao je Tomašević.

Kako je naveo, prosvjed ispred Sabora na dan raspuštanja bio je bunt građana.

“Mislim da će građani kazniti Plenkovića i to zbog ponašanja oko potresa. Imamo karijernog diplomata na čelu Vlade, a nije organizirao donatorsku večer za Hrvatsku. Građani će kazniti Plenkovića i HDZ zbog potresa. Neće im zaboraviti ni to što su čuvali Bandiću leđa u Gradskoj skupštini. Glas za HDZ glas je za Bandića”, rekao je.

Istaknuo je kako je Bandić od jednog zastupnika došao do 12 zastupnika i da je sve moguće u ovoj situaciji bez obzira na to što HDZ i Bandić šalju poruke preko plakata.

“SDP nije ljevica, oni su sami priznali da su lijevi centar”, smatra Tomašević.

Upitan kako bi se borio protiv korupcije, rekao je: “To nije moguće bez veće demokratizacije. Pogledajmo lex šerif. Ako mi ne izglasamo Bandićev proračun, moramo ponovo na izbore, a njemu ništa. Nema ograničenja mandata načelnika. Nemoguće je smijeniti načelnike. Gradski zastupnici nemaju nikakve ovlasti kontrole nad Holdingom”.

Kandidati za koaliranje

Ustvrdio je kako neće koalirati s HDZ-om ni s desnicom.

“Vjerujemo da ćemo osvojiti 3-4 mandata, što nam omogućuje da osnujemo klub i dajemo amandmane. Usprkos svim kritikama, mogli bismo surađivati s SDP-om oko nekih politika. Istaknuo je da bi mogli podržati manjinsku Vladu na čijem je čelu SDP, no o tome bi prvo trebalo odlučiti članstvo”, smatra Tomašević.

“Želim ući u Sabor da mogu raditi na dobrom Zakonu o obnovi grada Zagreba, no i dalje ću ostati gradski zastupnik baš kao i neki drugi moji kolege”, naveo je.

Potvrdio je kako i dalje mu je cilj kandidirati se na idućim lokalnim izborima za gradonačelnika grada Zagreba, te je naveo sljedeće: “Oporbi mora biti primarni cilj da sruši Milana Bandića i HDZ. No, tko zna što će se dogoditi za godinu dana”, rekao je Tomašević za Večernji list.

Komentari