TKO SU ZAPRAVO KLJUČNI AKTERI NA IZBORIMA Plenkovićeva ljubav je diplomacija, Bernardić rastura fiziku

Andrej Plenković i Davor Bernardić dugo su u hrvatskoj politici, no relativno nedavno izbili su na čelne pozicije svojih stranaka.

Andrej Plenković rođen je u Zagrebu, gdje je i odrastao. Diplomirao je pravo 1993. godine na temu “Institucije Europske zajednice i proces donošenja odluka.”

EU kao i međunarodni odnosi oduvijek su ga zanimali pa je još tijekom studija volontirao u Promatračkoj misiji Europske zajednice u Hrvatskoj 1991/92.

Zamijenio Tomislava Karamarka na čelu stranke

Plenković se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova gdje je radio do 2002. godine i za to je vrijeme magistrirao na međunarodnom pravu.



Zeljko Puhovski / CROPIX

Od 2002. do 2005. bio je zamjenik šefa hrvatske Misije pri Europskoj uniji u Bruxellesu, a od 2005. do 2010. zamjenik je veleposlanika u Francuskoj. 2011. je izabran u Sabor na listi HDZ-a, a od 2013. je zastupnik u Europskom parlamentu.

Na čelu stranke 2016. godine zamijenio je Tomislava Karamarka te iste godine odnosi pobjedu na izborima i postao premijer.

Postane li premijer u drugom mandatu bit će prvi hrvatski premijer kojem je to uspjelo nakon Sanadera, ali on nije završio svoj drugi mandat.

Tko je Davor Bernardić?

Davor Bernardić na čelo SDP-a došao je sa samo 37 godina, no u SDP-u se aktivirao još kao 18-godišnjak.

Bio je predsjednik Foruma mladih SDP-a, od 2008. godine je saborski zastupnik. Godine 2010. postaje postaje predsjednik zagrebačke Gradske organizacije SDP-a, a 2012. i član Predsjedništva SDP-a Hrvatske. Iste je godine postao i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Bruno Konjevic / CROPIX

Manje je poznato da je Bernardić talentiran za fiziku.

Što su pokazali?

Analitičar Žarko Puhovski navodi da je Plenković čovjek koji ima veliko iskustvo.

“Dobro poznaje svjetske prilike, a naučio je poznavati i hrvatske prilike i on je čovjek koji je živio od toga da je, kako se to kaže, pristojni HDZ-ovac.

S ovog zadnjeg se počela malo ljuštiti boja jer je zadnjih par dana pokazao znatno više bahatosti nego što se to ranije događalo, pri čemu ne računam obračune u Saboru, što je dio folklora.

“Pokazao dozu bahatosti”

Ali s ovom pričom o samoizolaciji je pokazao dozu bahatosti koju od njega nisam očekivao i počeo je raditi greške koje od njega nisam očekivao, koje bih prije očekivao od Bernardića kao manje iskusnog”, rekao je Puhovski.

“Bernardić ima uvjetnu prednost da je ‘novi čovjek'”

Bernardić ima uvjetnu prednost da je “novi čovjek” iako više nije novi, da je mlađi i ima još jednu značajnu prednost – za sada sve govori u tom pravcu da je on nosom naprijed, odnosno njegova lista. To mu daje psihološku prednost. To ne znači da će zbog toga postati premijerom, ali je u ovom trenutku ispred.

Damjan Tadic / CROPIX

“Plenković ima, a Bernardić nema rutinu”

Plenković je pokazao veliku rutinu, osim zadnjih par dana kad je počeo gubiti živce, a Bernardić je pokazao ono što se očekivalo, da nema rutine, ali je pokazao svježinu i pokazao je manje grešaka nego što se od njega očekivalo u kampanji s obzirom na ranije iskustvo”, zaključuje Puhovski, piše RTL.

Komentari