Tahiri u otvorenom pismu: Od kada inspektorat ima ulogu kadroviranja saborskih zastupnika?

Facebook

Habib Tahiri kandidat na parlamentarnim izborima za predstavnika albanske manjine uputio je otvoreno pismo državnim institucijama i javnosti u kojem proziva protukandidata u 12. izbornoj jedinici zbog korištenja sanitarnih inspektora u lobiranju protiv njega. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Danas tijekom obilaska terena saznao sam kako sanitarni inspektori iz ispostave inspektorata u Rijeci, obilaze albanske poduzetnike i ‘lobiraju’ za osobu koja je moj protukandidat u 12. izbornoj jedinici, za izbor za manjinskog zastupnika Bošnjaka, Albanaca, Makedonaca, Crnogoraca i Slovenaca.

Kako sam u razgovorima s poduzetnicima saznao, radi se o jednoj osobi koja se hvali kako je povezana s osobom koja mi je protukandidat, a zaposlena je kao sanitarni inspektor.

Dakle, radi u javnom sektoru, i kao takva bi, iako je prirodno da ima svoje preferencije, trebala u radno vrijeme, dok službeno nosi iskaznicu sanitarnog inspektora Republike Hrvatske, biti neutralna u pitanjima zagovaranja kandidata za izbor u Hrvatski sabor. I to zbog toga što je plaćaju porezni obveznici sviju političkih preferencija, kako bi svojom kontrolom, štitila javno zdravlje svih građana Republike Hrvatske.



Plaća li tog sanitarnog inspektora još netko, ne znam, ostavit ću to institucijama pravne države neka se time bave. Međutim posve je sigurno kako ću se službeno, kao kandidat, raspitati u inspektoratu je li njihova politika podržavanje jednog kandidata i od kada to inspektorat ima ulogu kadroviranja saborskih zastupnika, te provođenja političke tehnologije agitiranja i ‘lobiranja’ među biračima.

Tijekom sljedećih ću dana upitati i Državno izborno povjerenstvo imaju li javni zaposlenici pravo agitirati za pojedine kandidate tijekom vršenja od države delegiranih poslova?

Ovu priliku koristim javno upitati osobu za koju imam opravdane i jasne indicije kako koristi sanitarne inspektore u ‘lobiranju’ protiv mene, zbog čega misli kako je broj 7 na listi za manjinskog zastupnika Bošnjaka, Albanaca, Makedonaca, Crnogoraca i Slovenaca, sanitarno neispravan?

Je li sanitarno neispravno mojih tisuću dana borbenog staža u Hrvatskoj vojsci? Možda je problem u tome što za razliku od protukandidata za svoju službu Domovini nikada ništa nisam tražio za uzvrat? Možda je problem u tome što sam sve što imam stvorio poštenim radom, a ne na račun poreznih obveznika? Je li sanitarni problem to što imam sedmero djece? Možda je sklad moje obitelji sanitarno neispravan?

Ili je ipak stvar u tome što sam se na terenu založio za trošenje novca namijenjenog albanskoj manjini za izgradnju kulturnog centra Albanaca u RH? Jer, osobama koje su do sada zastupale Albance u Hrvatskom saboru bilo je vrlo sanitarno ispravno to što su Albanci jedina manjina u RH koji takvoga centra nemaju….

Na kraju, moram reći i to, pozivam osobu koja se služi ovakvim ‘lobiranjima’, razumijevajući strah od kvalitetnijeg kandidata, imam empatiju, normalna je i ljudska to pojava, neka povuče svoju kandidaturu i neka pruži podršku projektu koji iznosim pred albansku javnost u RH. Uz sav doprinos koji smo dali i koji dajemo izgradnji naše domovine Hrvatske (ja osobno drugog životnog prostora niti nemam) zaslužili smo to okruniti kulturnim centrom za dobrobit sviju, Albanaca u RH, i obogaćivanju hrvatskog kulturnog okruženja.

Dostupan sam za iskren susret i dogovor. U tom slučaju, opraštam unaprijed i bezuvjetno”, napisao je Tahiri na Facebooku.

 

Komentari