SVJETSKE AGENCIJE Ankete najavljivale tijesne izbore, ali HDZ dobio neočekivano lako ove izbore

Svjetske agencije pišu u nedjelju kako su parlamentarni izbori u RH najavljivani u predizbornim anketama kao vrlo neizvjesni, ali da privremeni rezultati pokazuju da će pobjeda HDZ vjerojatno biti neočekivano laka.

Neslužbeni rezultati DIP-a od 21,30 sati pokazuju da HDZ na parlamentarnim izborima osvaja 69 mandata, a njegov glavni protivnik Restart koalicija predvođena SDP-om Davora Bernardića 43 mandata.

Prema tim rezultatima, Domovinski pokret Miroslava Škore osvaja 15 mandata, a četvrta je snaga Most s osvojenih šest zastupničkih mjesta. Zeleno-lijeva koalicija predvođena platformom Možemo! osvaja pet mandata.

Njemačka agencija dpa ističe da je HDZ s neočekivanom lakoćom dobio izbore a Restart koalicija pod vodstvom socijaldemokrata potpuno podbacila.Navodi da su istraživanja javnog mišljenja uoči izbora pokazivala drugačiji ishod, odnosno vrlo tijesan rezultat između Restarta i HDZ-a pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića.

Kockanje Plenkovića dalo rezultate

Dpa kaže da je kockanje premijera Plenkovića da održi izbore nekoliko mjeseci ranije dalo rezultata.

Dodaje da bi HDZ i Domovinski pokret Miroslava Škore mogli zajedno formirati većinu u Saboru koji ima 151 mjesto. Međutim, to bi se možda moglo i izbjeći nakon što se HDZ-u dodaju glasovi manjina i dijaspore, kaže njemačka agencija.

Francuski France presse prenosi da su nakon izbora, koji su se odvijali u sjeni ponovnog razbuktavanja koronakrize, konzervativci HDZ-a u vrlo dobroj poziciji da  formiraju koalicijsku vladu koja će se morati suočiti s pandemjiom koronavirusa i njezinim ekonomskih posljedicama.

Naglašava da su predizborne ankete najavljivale vrlo neizvjesnu borbu, ali da je Plenković jasno pobijedio glavne protivnike, Restart koaliciju.

Jedna od mogućih opcija za HDZ za formiranje vlade je otvoriti pregovore sa Škorinim Domovinskim pokretom.

Dok AFP prenosi Plenkovićeve riječi da “Hrvatska ne treba eksprimente poput Bernardića i Škore”, agencija Reuters izdvojila je onu  da u ovom trenutku, izazovnom i za javno zdravlje i za ekonomiju, “Hrvatska zaslužuje da je vode odgovorni ljudi s iskustvom”.

I AFP i Reuters prenose da će se nova vlada morati suočiti s mogućim padom ekonomije od čak 10 posto, te naglašavaju ovisnost zemlje o turizmu koji bi mogao ove godine doživjeti  pad od 70 posto.

Ne zna se jel Zoran Milanović glasao

Srbijanski Tanjug ocjenjuje da je najveće iznenađenje izbora koalicija Možemo!, a da je Restart koalicija, predvođena SDP-om, potpuno je podbacila.

Tanjug je izdvojio kao zanimljivu činjenicu da se još uvijek ne zna je li predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izašao na biralište i glasao.

Agencija Beta prenosi da je veliko iznenađenje slab rezultat oporbene koalicije lijevog centra Restart i naglašava da su predizborne ankete predviđale izjednačeni rezultat. Neke su čak i predviđale pobjedu SDP-a.

Na društvenim mrežama u Hrvatskoj sve je više zahtjeva da Davor Bernardić, lider SDP-a i Restart koalicije, podnese ostavku, dodaje.

Slovenska agencija Sta dodaje da je uz neočekivano dobar rezultat HDZ-a i nekočekivano loš SDP-a,  najveće iznenađenje izbora platforma Možemo! koja je prvi put sudjelovala na parlamentarnim izborima.

Komentari