Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus predstavili predizborni program

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus u utorak su predstavili svoj predizborni program u kojem naglašavaju reforme poput teritorijalnog preustroja Hrvatske i javne uprave, smanjenje porezne represije i ukidanje parafiskalnih nameta.

Članica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković istaknula je da Hrvatska već 30 godina nema vlast koja brine o državi i o potrebama ljudi te da se 30 godina predizbornih kampanja svodi na ideološke podjele i prepucavanja.

Objavili reforme koje se nužno moraju provesti

Orešković je dodala kako je vrijeme da se dvije najveće stranke natjeraju na povačanje jer su dokazano nesposobne upravljati, HDZ zbog korupcije i klijentelizma, a SDP zbog kukavičluka i nesposobnosti.

Objavili su i reforme koje se nužno moraju provesti, a tiču se teritorijalnog preustroja, reforme javne uprave, neovisnog pravosuđa i jakih antikorupcijskih mjera te kontrola javne potrošnje, smanjenja porezne represije i ukidanje parafiskalnih nameta, te omogućavanje slobodne tržišne utakmice pod jednakim pravilima za sve.



Facebook: Stranka s Imenom i Prezemenom

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi naglasio je da država poduzetniku mora biti partner, a ne neprijatelj.

Planiraju smanjiti porez na dohodak

“Ne može se dogoditi da država koristi inspektorat isključivo represivno. Prvo načelo je da se našim poduzetnicima mora osigurati jednaki uvjeti kakve imaju njihovi konkurenti na zajedničkom europskom tržištu. Drugo načelo je da se porezi moraju naplaćivati tek po ostvarenom primitku”, naglasio je Nađi.

Najavio je kako planiraju smanjiti porez na dohodak i porez na dobit na 10 posto.

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak istaknula je da je kvalitetna i održiva socijalna politika iznimno važna za Hrvatsku, koja je Ustavom definirana kao socijalna država.

Pametno

“Sve razvijene zemlje svijeta izdvajaju značajna sredstva za socijalne programe i što su bogatije izdvajaju sve više. Kroz naš program Hrvatska će postati bogatija, a time i socijalnija država”, najavila je Puljak.

Naglasila je također kako zdravstvo mora biti dostupno svima.

“Pokrenut ćemo prvu ozbiljnu i sveobuhvatnu reformu zdravstva”

“Pokrenut ćemo prvu ozbiljnu i sveobuhvatnu reformu zdravstva za koju ćemo tražiti konsenzus svih stranaka. Bez da građani izdvajaju više iz svojih novčanika, kombinirat ćemo javne i privatne davatelje usluga, kao što je to danas u stomatologiji i obiteljskoj medicini. Zdravlje je važno i prije i poslije stožera”, istaknula je Puljak.

Po pitanju reforme obrazovanja, Puljak je naglasila da je najvažniji dio reforme entuzijazam nastavnika i vraćanje poštovanja prema njima te modernizacija sustava.

“Želimo radoznalu, a ne poslušnu djecu”

“Sve škole će biti u jednoj smjeni. Svako dijete će imati topli obrok u školi. Želimo radoznalu, a ne poslušnu djecu”, kazala je Puljak.

Najavili su da će kroz svoju politiku u kulturi osigurati da se u političkom i javnom diskursu može otvoreno, kritički i promišljeno pristupiti svim društveno relevantnim temama.

“Promijenit ćemo kulturnu politiku, a time i sliku Hrvatske kao konzervativne i nacionalno zatvorene zemlje u otvorenu i modernu europsku državu s jakim utjecajem neovisne kulture i civilnog sektora”, zaključila je Puljak.

Komentari