Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus najavili ukidanje plaćanja članarine turističkim zajednicama i poreza na potrošnju

Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus najavila je u srijedu da će, dođe li na vlast, ukinuti obavezno plaćanje članarine turističkim zajednicama i poreza na potrošnju, što je dio njihova plana da se na jednostavan način olakša opterećenom gospodarstvu.

Nositeljica liste u 10. izbornoj jedinici Marijana Puljak rekla je na konferenciji za novinare na Markovom trgu da je Hrvatska koronakrizu dočekala najmanje gospodarski spremna od svih europskih zemalja dok je gospodarstvo opterećeno brojnim poreznim i parafiskalnim nametima.

Jedan od tih nameta je obavezno plaćanje članarine turističkim zajednicama koju plaćaju brojni subjekti, među njim većina nema veze s turističkom djelatnošću.

“Na taj način opterećujemo poduzetnike s nepotrebnim troškovima”, rekla je Puljak, dodavši da se koalicija zalaže za potpuno ukidanje tog nameta, odnosno da njegovo plaćanje bude dobrovoljno.Zalažu se za reorganizaciju mreže turističke zajednice u pet regija i stotinjak urbanih centara, digitalizaciju i proširenje razine usluga.

Nositelj liste u 7. izbornoj jedinici Dario Zurovec rekao je da je Sveta Nedjelja na čijem je čelu dokazala da se uz ukidanje nameta gospodarstvo može bolje razvijati.

Ukidanje poreza na potrošnju

Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus najavila je ukidanje i poreza na potrošnju koji u iznosu do tri posto plaćaju ugostitelji.

Kandidat na listi u 9. izbornoj jedinici i načelnik Pirovca Ivan Gulam najavio je da će Pirovac biti prva obalna općina koja će ukinuti porez na potrošnju čime će osloboditi stotine tisuća kuna za ugostitelje.

Predstavnici koalicije su izveli performans ‘Ljeto na Markovom trgu’, gdje su s postavljenim ručnicima i suncobranom napravili ugođaj plaže.

Puljak je najavila da će do izbora 5. srpnja predstaviti ukidanje ukupno pet nameta za građane i poduzetnike. Dosad su najavili ukidanje godišnjih tehničkih pregleda novih automobila po uzoru na zapadne europske zemlje te ukidanje ‘besmislene’ obveze godišnjeg cijepljenja kućnih ljubimaca protiv bjesnoće.

Pronaći način da se zaraženima omogući glasovanje

Dalija Orešković koji predvodi koaliciju u prvoj izbornoj jedinici referirala se na uputu kojom je DIP onemogućio glasovanje zaraženim osobama.

Smatra da odgovorni moraju pronaći načina da tim ljudima, neovisno o broju, omogući da ispune svoje izborno pravo jer se ustavno pravo glasovanja ne može se spriječiti epidemiološkim mjerama, a jedan jedini neiskorišteni glas itekako utječe na zakonitost izbora.

Smatra da je više razloga koji zbog pitanja regularnosti otvaraju prostor pokretanja tužbi.

Komentari