SDP prozvao Nacionalni stožer za doprinos širenju virusa

Ranko Suvar / CROPIX

SDP je u nedjelju prozvao Nacionalni stožer civilne zaštite zbog konfuzije, doprinosa širenju koronavirusa i premalog broja testiranja, zahtijevajući da se svi HDZ-ovi članovi maknu iz Stožera te da institucije svim biračima omoguće pristup biralištima 5. srpnja.

“Pozivamo sve institucije zadužene za provedbu nadolazećih izbora da osiguraju svim našim građanima siguran pristup biralištima. Također, pozivamo ih da osiguraju potrebnu zaštitnu opremu kako bi se maksimalno umanjio rizik zaraze“, rekao je predsjednik SDP-ova Središnjeg savjeta Branko Grčić na konferenciji za medije o zdravstvenoj i sigurnosnoj situaciji u RH.

Grčić je ustvrdio da su kontroverzne odluke Stožera počele iritirati javnost što je, kaže, dovelo do pasivizacije stožera, čime je otvoren put nekontroliranom širenju koronavirusa.

Politika se mora maknuti iz Stožera, posebno HDZ-ovci

“Stoga je naš zahtjev je da se politika mora maknuti iz stožera i prepustiti isključivo struci da vodi cijeli proces. Posebno se moraju maknuti svi HDZ–ovi članovi stožera koji se trenutno nalaze kao kandidati na izbornim listama“, poručio je Grčić.



Posebno je kritizirao dvostruke kriterije u definiranju pravila samoizolacije i podsjetio je da je čak 85 posto građana ocijenilo neodgovornom odluku predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića da ne ode u samoizolaciju.

Na Nacionalni stožer civilne zaštite obrušio se i SDP-ov koordinator javnozdravstvenih akcija Saša Srića, posebno kritizirajući izjavu načelnika Stožera Davora Božinovića da se “Stožer ne smije kritizirati, već slušati”.

“Koga slušati kada postoje paralelni kriteriji, kada im građani ne vjeruju, kad su zbunjeni jer ono što je vrijedilo tri mjeseca danas više ne vrijedi“, upitao je Srića. Dodao je kako građani ne znaju kada je potrebna samoizolacija, da li virus napada mlađe ili starije, ubija li ga toplije vrijeme te je li oslabio ili nije.

O Markotić: Infektolog urogenitalnih infekcija ne može zamijeniti virologa

Za Alemku Markotić, ravnateljicu Klinike za infektološke bolesti, Srića je rekao da je infektolog iz domene urogenitalnih infekcija koji, ističe, ne može nadoknaditi nedostatak virologa u Stožeru.

Da u Stožeru nedostaje virologa smatra i predsjednik SDP-a Savjeta za zdravstvo Danko Vrdoljak, koji ističe da je ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku uska specijalnost ekologija, a ne epidemiologija zoonoza i virusa.

Njegovi pomoćnici i zamjenici koji ga trenutno mijenjaju u Stožeru, dodaje, po svojim užim specijalizacijama nisu ni epidemiolozi, već specijalisti medicine rade i školske medicine.

“S obzirom na nevjerodostojnost Stožera ovim putem ih izričito tražim da nam daju konkretan broj testiranih građana po županijama s obzirom na to da je neobično mali broj oboljelih u pojedinim županijama, naročito u onima u kojima je u tijeku turistička sezona”, istaknuo je Srića.

Na pitanje kako to da se u nekom periodu pojavljivala brojka od nula zaraženih, ponovio je kako se radi o izrazito malom broju testiranih građana i da smo trenutno pretposljednji u Europi po broju testiranja.

Komentari