SDP jedino može okusiti vlast uz HDZ…

Restart koalicija bit će relativni pobjednik izbora, s time da će dobiti nekoliko mandata manje nego što im to “neovisne” ankete predviđaju. Priče Davora Bernardića kako ne vjeruje anketama jer je “po njima još uvijek Kolinda predsjednica”, su smiješne. Zašto? Zato što prema istim tim anketama, Kolinda Grabar-Kitarović nije ni postala predsjednica, a novi mandat uvjerljivo je osvojio Ivo Josipović.

Ankete uvijek favoriziraju SDP, a to je već dokazano i u znanstvenim istraživačkim krugovima.

Dalje, HDZ će postići slab rezultat za koji nitko iz vrhuške (opet) neće odgovarati. Dobit će manje od 57 mandata i bit će druga opcija prema rezultatima izborne noći. No, takav rezultat HDZ-u je dovoljan da jedini može biti većinska stranka u novoj Vladi RH.

SDP je, kao i mnogo puta dosad, uz sebe nakačio niz priljepaka koji sami ne mogu skupiti tri posto glasova, a dobili su ulaznih mjesta na listama više nego su vjerojatno i tražili. Samim time oni više nemaju s kime koalirati, osim Možemo i radikalne ljevice što im neće biti dovoljno. Vođa Partije Davor Bernardić kao da ništa nije naučio iz prošlog saziva, kad je SDP uveo HNS-ovce u Sabor, a znamo što su SDP-u oni napravili. Također, razni Radimiri Čačići pa i gospodin Gordan Aleksić iz SNAGA-e bez pardona će prijeći u Plenkovićevu većinu za neke “više, nacionalne ciljeve”.



Domovinskom pokretu predviđam odličan rezultat, minimum na razini MOST-a iz 2015. (19 mandata). Pokret Miroslava Škore će se relativno lako dogovoriti s velikim bratom HDZ-om i usprkos najavama strašne “političke nestabilnosti”, bit će to većina koja će funkcionirati kao podmazana. Ima tamo kvalitetnih i dobrih ljudi, ali ima ih i lako potkupljivih, željnih pozicija i ministarstava, a to su oni koje Andrej Plenković traži.

Koalicija centra neće požeti rezultat

MOST se angažmanom novih lica podigao iz mrtvih, mislim da će uzeti preko sedam mandata i neće biti zanemariv dio postizbornog kolača. Ono što se zapravo spominje u kuloarima i jako je zanimljivo jest jesu li zapravo Nikola Grmoja, Nino Raspudić, Miroslav Škoro i Božo Petrov uz neke PR stručnjake u pozadini skuhali nešto pa da nakon izbora nastupe zajednički i provociraju nove izbore, ili natjeraju HDZ i SDP u takozvanu Veliku koaliciju? Malo vjerojatno, ali svakako moguće.

Takozvanom “centru” ne predviđam značajan rezultat.  Smatram kako će ‘uhvatiti’ maksimalno dva do tri mandata,koja bi mogli uhvatiti Dalija Orešković, Ivica Puljak… Ali oni su ljevičari, nisu liberali, ponajmanje centristi. Odnosno, takvih ima koliko želite u drugim opcijama. Davor Huić i administracija Svete Nedelje, oni su liberali ali vjerojatno neće ući u novi saziv Sabora.

Možemo i ljevica ulaze u Sabor, s time da treba biti oprezan s tim mandatima koje im nabacuju. Po meni, dobit će jedan do maksimalno dva mandata. Ne bih olako odbacio niti Živi zid. Prema anketama iz njihove koalicije ulazi Stipe Petrina, ali pitam Vas, možete li zamisliti Sabor bez Ivana Pernara? Mislim da ima veliki broj ljudi koji ne mogu i da će unatoč anketama Pernar može uloviti saborsku fotelju.

Postoji mogućnost i Velike koalicije

Zaključno, nova Vlada bit će sastavljena od HDZ-a i Domovinskog pokreta Miroslava Škore.  Hoće li Plenković otrgnuti žetončića koliko mu treba ili će ići svi – nije niti bitno. Toj opciji dajem 70 posto vjerojatnosti.

Dvadeset posto šansi dajem Velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a. Ali mislim kako bi se tako nešto moglo dogoditi tek nakon novih izbora na jesen.

Dest posto šanse dajem mogućnosti da Škoro i MOST nastupe zajednički i krenu s ucjenama i provokacijama partijskog duopola, a to opet, vjerojatno vodi, ka Velikoj koaliciji.

Kao što vidite, smatram da SDP jedino može okusiti vlast uz HDZ…

Komentari