SABOR 10 GODINA IGNORIRA USTAVNI SUD Izbori će biti legalni, ali koliko su legitimni?

Foto; Damjan Tadic / CROPIX

U Ustavnom sudu nisu zadovoljni jer će se održati i sljedeći parlamentarni izbori, a da prije toga nisu izmijenjene izborne jedinice, kao što su tražili prije deset godina, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Izbori će biti legalni, ali je pitanje u kojoj mjeri legitimni, jer je razlika u broju birača u izbornim jedinicama i dalje puno veća od predviđenih pet posto. Primjerice, u četvrtoj, slavonskoj izbornoj jedinici četrnaestoro zastupnika birati će 329 tisuća, u prvoj 344 tisuće birača, a u dvije dalmatinske, devetoj i desetoj, bira čak 422 i 400 tisuća birača.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović podsjeća da je Ustavni sud 2010. Hrvatskom saboru uputio Izvješće o uočenim pojavama neustavosti i nezakonitosti, ali Sabor po njemu nije postupio.

“Izvješće nije pravno obvezujuće, ali ima važnost jer iza njega stoji autoritet Ustavnog suda”, kaže Šeparović za Jutarnji list.



Ustavni sud je prije deset godina jednoglasno prihvatio izvješće u kojem je upozorio zakonodavca da broj birača po izbornim jedinicama nije u skladu sa zakonom. Po zakonu, broj birača među izbornim jedinicama smije se razlikovati najviše 5 posto, a u stvarnosti su razlike iznosile i 25 posto, te je tako težina glasa birača u jednoj izbornoj jedinici bila veća nego u drugoj izbornoj jedinici.

Iz Ustavnog su suda tada upozorili da bi to moglo dovesti u pitanje zakonitost idućih izbora te kako je zadnji rok u kojem Sabor treba donijeti novi zakon o izbornim jedinicama 11. ožujka 2011.

Deset godina kasnije ništa se nije dogodilo, a Šeparović smatra da se radi o očitom nepoštivanju Ustavnog suda i to od svih saziva Sabora od 2010. do danas.

Komentari