RODNI PARITET Bernardić: To će omogućiti da više žena bude uključeno u vodstvo stranke

Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednik SDP-a i lider Restarat koalicije Davor Bernardić predstavio je u nedjelju izmjene pravila stranke kojima se u stranačka tijela uvodi potpuni rodni paritet, pa će u SDP na svim razinama ubuduće imati jednaki broj žena i muškaraca.

“Da bi bilo što promijenili, važno je da sami budemo dio promjene. Zato smo uveli rodni paritet na naše liste, prvo na izborima za EU parlament, a sada i na izborima za Hrvatski sabor”, rekao je Bernardić na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a,

Dodao je kako žele reformirati stranku tako da se novo rukovodstvo bira po principu rodnog pariteta. “To je veliki iskorak koji će omogućiti da više žena bude uključeno u vodstvo stranke, a samim time ćemo to preslikati i na lokalnu razinu,“ dodao je.

“SDP se borio za implementaciju Istanbulske konvencije, za pravo žene na izbor, predložili smo i novi zakon o pobačaju. Vladajući su se u svom mandatu bojali uhvatiti u koštac s tim toliko važnim temama, bojali su se gubitka glasova. Razne desničarske udruge i pokreti pokušavaju profitirati na tim temama, to je ekipa koja u ovim demokratskim standardima koje Hrvatska ima, ne zaslužuje biti ni pozicijama s kojih se donose odluke o pravima žena. Protiv toga ćemo se beskompromisno boriti”, ustvrdio je predsjednik SDP-a.



Smatra kako je Istanbulska konvencija ostala samo mrtvo slovo na papiru, iako je nasilje u porastu. Kad je u pitanju „pay gap“, rekao je, žene primaju do deset posto manje plaće od muškaraca na istom radnom mjestu, a na rukovodećim položajima u velikoj većini tvrtki žena gotovo niti nema. SDP će se, kao i do sada, nastaviti boriti za jednako plaćen rad muškaraca i žena.

Komentari