Relković: Mi smo se doveli do organizacijskog dna. Koliko će biti kvalitetnijih poslova od lupača pečata?

N1

Ivica Relković, savjetnik Stranke s imenom i prezimenom, u Novom Danu govorio je o predstojećim parlamentarnim izborima i onome što smatra kao ne samo glavnu, nego jedinu temu oko koje će se sve vrtjeti – preustroj države.

Kazao je kako Stranka s imenom i prezimenom govori o povezivanju u administrativne funkcionalne cjeline, ne samo o reformi javne uprave.

“Ma kakav grad bio, ne može biti samoodrživ. Split i Rijeka van urbanog dijela nemaju nikakav teritorij, na primjer. Ne govori se o gašenju bilo čega. Sve će i dalje ostati općina, imat će nadzor nad svojim financijama, ali treba se umrežavati, zajednički se povezivati i djelovati prema van.

Ne zanima nas bogata općina iz koje građani odlaze u Irsku, zato govorimo o povezivanju općina. Dalmacija i Slavonija su toliko iracionalne i nelogične da to gotovo nije potrebno argumentirati”, kazao je Ivica Relković.



Naglasio je kako sva mjesta koja nisu općine ne smiju gubiti identitet.

“Ništa ne treba ih gasiti nego im dati razvojnu šansu. Nemojmo se lagati, u ovoj kampanju postoji samo jedna tema, a to je preustroj države, što je i korona era pokazala kao potrebno. Nema rješenja korupcije ako ne preustrojite sustav. U današnjem sustavu, kakav on jeste, nema tog DORH-a i USKOK-a koji sve mogu obići.

Samo kukavica neće ući u teritorijalni preustroj”, rekao je Relković.

Kazao je kako je Hrvatska došla do gomilanja nepotrebnih poslova, kao i da su brojna radna mjesta izmišljena, odnosno da ona inače ne postoje, i da ih treba ukinuti.

“Koliko će biti kvalitetnijih poslova od lupača pečata? Mi smo se doveli do organizacijskog dna, a izlazak iz tog dna neće biti gubitak izbora. Nije točno da će oni koji to provedu nestati – ako se ta promjena dogodi, mladi neće otići iz zemlje.

Mnogi će govoriti o reformama javne uprave, ali cilj je preustroj države. Država koja se ne preustroji u ovom trenu neće imati dobru budućnost”, rekao je Relković.

Kazao je kako će preustroj pomoći i u tome da se ne događaju ponovno problemi kao što se dogodio u aferi Vjetroelektrane.

“Svaki investitor treba prestati zvati, a to će prestati kada država njega počne zvati. Mi imamo silu agencija koje su sjedeće i otežavaju posao. Zamislite agenciju za investitore koja ih zove i nudi im da im pomogne u rješavanju problema. To nije zvanje lobiranja, nego zvanje države koja želi da se što prije zaposli netko u Lici, na Velebitu…

Razvojne se institucije moraju ponašati razvojno. Tada će tržište zaista presuditi tome tko će opstati. Događa se da netko tko ima bolji projekt ne prođe i ne dobije šansu, jer nema vezu. Neki projekti koji su provedeni trebali su biti ispod liste. Svaka institucija ima takve probleme”, rekao je Relković.

Na pitanje zašto se ljevica nije okrupnila, kazao je kako raspršenosti nema.

“Imamo samo pet, šest opcija, a prije smo ih imali 20. Mantra da se netko nije spojio ne stoji. Imamo desno od HDZ-a Most i Domovinski pokret, tu su onda SDP, Možemo i u Splitu Pametno, te Stranka s Imenom i prezimenom. Ostalo, HSLS, HSS… ne postoje.

Nema raspršenosti, nje nema. Za okupljanje ne postoji materijal, dio je otišao s SDP-om, dio se raspršio”, zaključio je Ivica Relković, piše N1.

Komentari