PRVI DIO ANKETE PO IZBORNIM JEDINICAMA: SDP vodi u dvije, HDZ u jednoj, Škori 6 mandata

CROPIX

U prvoj velikoj anketi po izbornim jedinicama koja je provedena od 14. do 22. lipnja koju je za HRT provela agencija Promocija plus pokazalo se da većina hrvatskih birača i dalje podržava SDP i HDZ. Uzorak je 6 tisuća ispitanika, a maksimalna pogreška po izbornoj jedinici je +/- četiri posto. HRT će ih objavljivati po danima jer je riječ o rezultatima za 10 izbornih jedinica.

Druga izborna jedinica

SDP 31%. HDZ 28,0%, Domovinski pokret 11,3%.

Za mandat se ovdje bore Nino Raspudić koji dobiva 4,6%, ali zbog D’Hondta i Bandićeva stranka rada i solidarnosti, iako u anketi dobiva samo 3,6% glasova.

U mandatima: SDP 6, HDZ 5, Domovinski pokret 2. Onaj preostali 14. mandat je rubni, a za njega, prema ovoj anketi najviše šansi ima Most.



Druga izborna jedinica obuhvaća čitavu Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, istočni dio Zagrebačke županije te istok Grada Zagreba, što podrazumijeva Dubravu i istočnije četvrti.

Treća izborna jednica

SDP 41,8%, HDZ 22,4%.

Šanse za ulazak u Sabor anketa još daje Domovinskom pokretu s 4,7% te izjednačenom HNS-u i koaliciji Čačićevih Reformista (3,9%).

U mandatima: SDP 8, HDZ 4. Za preostala dva bori se pet lista, ali su mu SDP i Domovinski pokret bliže nego HDZ, HNS i Reformisti.

Treća izborna jedinica obuhvaća tri županije na krajnjem sjeverozapadu zemlje, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku.

Četvrta izborna jedinica

HDZ 32,4%, Domovinski pokret 22,2%, Restart 18,7%.

U mandatima: HDZ 6, DP 4, SDP 3. SDP se s HDZ-om bori za ono još jedno preostalo zastupničko mjesto u 4. izbornoj jedinici, s time da mu je, prema D’Hondtu, bliži HDZ.

Četvrta izborna jedinica obuhvaća cijelu Virovitičko-podravsku županiju i Osječko-baranjsku županiju.

Treba reći da je ovo prvo istraživanje po izbornim jedinicama, provedeno na samom početku kampanje, koja može imati velik utjecaj na konačne rezultate. I, na kraju, istraživanje je provođeno do nedjelje, dakle uhvatilo je tek početak novih događaja s koronavirusom.

Komentari