Premijer i dalje ne želi u samoizolaciju. Oglasio se i predsjednik: ‘Vodiš primjerom’

I danas su zbog situacije s koronavirusom sve ostale teme u kampanji pale u drugi plan, posebno nakon što se otkrilo da je i Goran Ivanišević pozitivan, ojačali su pozivi iz oporbe Andreju Plenkoviću da ode u samoizolaciju.

Predsjednik HDZ-a to i dalje smatra nepotrebnim, za razliku od potpredsjednika SDP-a Rajka Ostojića koji se samoizolirao nakon što se družio za zaraženim članom stranke. Zbog toga i Miroslav Škoro najavljuje da će se sutra testirati.

Još jedan cijeli dan na terenu za predsjednika HDZ-a, unatoč pozitivnom nalazu Gorana Ivaniševića, s kojim se Andrej Plenković, kao i sa zaraženim Novakom Đokovićem, susreo na turniru u Zadru. Zbog toga je predsjednica Hrvatskog teniskog saveza u samoizolaciji, ali ne i premijer.

Odgovorno ponašanje

“Situacija je identična, onakva kakvu smo rekli. Dakle, sve skupa druženje s tenisačima trajalo je dvije-tri minute, bez onoga što se epidemiološkim kvalificira kao bliski kontakt. Stvar je, nakon konzultacija mene s epidemiolozima, sasvim jasna”, poručuje Plenković.



S druge strane, potpredsjednik SDP-a, liječnik Rajko Ostojić, nakon što se doznalo da se družio sa zaraženim članom SDP-a Adrianom Friganovićem, odmah je odlučio ići u samoizolaciju i testirati se na koronavirus, iako je zvao, ali kaže nije uspio dobiti nadležnog epidemiologa.

“Fotografije su potpuno jasne što se tiče mene, fotografije su jasne što se tiče Andreja Plenkovića, i da sam na njegovom mjestu, ja bih otišao u samoizolaciju, ne danas, nego prije nekoliko dana. Nismo se rukovali, tapšali, nismo razmjenjivali nikakve druge informacije, bili smo na otvorenom, a ne u zatvorenom, ali to je odgovorno ponašanje, briga za zdravlje naših građana”, poručio je Ostojić.

Miroslav Škoro, koji je s Rajkom Ostojićem u utorak sudjelovao u sučeljavanju na RTL-u, najavljuje da će se sutra testirati. A da je na mjestu premijera…

“Pa, naravno da bih otišao u samoizolaciju, čak mislim da bi to dobro politički odjeknulo. Puno bi bolje politički odjeknulo da je premijer otišao u samoizolaciju i pokazao da je odgovoran, nego da se vozi u spotu na zadnjem sjedištu nevezan. Ja mislim da on ne bi trebao biti putujući kliconoša po Hrvatskoj”, izjavio je Škoro.

Sasvim drugačiji finiš kampanje

Oko premijerove samoizolacije danas je konkretniji i predsjednik Republike.

“Problem Plenkovića je što su i njegovi kolege, Merkel i kanadski premijer, bili u samoizolaciji u potpuno istim okolnostima i zbog toga ga sad prozivaju. Izjava da netko od nas ne može ići u samizolaciju, što god ona bila, kako god se provodila i nadzirala, i koliko god ona imala stvarno učinka i bila ili ne bila znanstveno utemeljena, to je politika. Vodiš primjerom”, poručio je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

Kako će voditi ostatak kampanje, iz Čakovca je maloprije obznanio vođa Restart koalicije.

“S obzirom da je situacija eskalirala, mi kao odgovorna stranka ćemo obustaviti predizborne skupove i druženja s građanima. Kampanju ćemo dalje nastaviti s pressicama na terenu, na otvorenom, putem društvenih mreža i drugih kanala oglašavanja”, rekao je Davor Bernardić, šef Restart koalicije.

Zadnji tjedan kampanje tako bi mogao biti sasvim drukčiji od svih dosadašnjih predizbornih finiša. pišu Vijesti.hr.

Komentari