POTOP RESTART KOALICIJE: Davora Bernardića već sad prozivaju istaknuti članovi SDP-a

U Hrvatskoj se održavaju jedni od najnapetijih parlamentarnih izbora u povijesti u do sada nezabilježenim uvjetima epidemije koronavirusa. Pravo glasa na oko sedam tisuća biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu imalo je 3 milijuna 860 tisuća birača. Birališta su zatvorena u 19 sati.

Prema prvim izlaznim anketama HDZ osvaja 61 mandat , Restart koalicija osvaja 44 mandata, Domovinski pokret 16.

U Stožeru Restart koalicije objavom izlazni anketa nastao je muk i razočarenje.

Na rezultate izbornih anketa osvrnula se i SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan.



“Danas se prisjećam 2007. kad sam prvi put bila nositeljica liste za 4. jedinicu za SDP, prvo smo slavili pa izgubili. Izlazne ankete treba uzeti s rezervom. Iako da, velika je razlika, teško da se može tako izokrenuto situacija da mi budemo relativni pobjednici. Veliko upozorenje za SDP je velik broj mandata na lijevoj strani spektra, moramo dobro razmisliti o svojim politikama. Ja vam mogu reći da bih na na mjestu Davora Bernardića podnijela ostavku. Situacija je teška i ako se ovo ispostavi točnim, teško je braniti zašto bi ostao na čelu stranke”, rekla je Borzan.

“Izlazne ankete su iznenađujuće negativne. Nisam očekivao takve rezultate kad uzmemo u obzir prijašnje ankete agencija. Morat ćemo pričekati prve službene rezultate. Ako bi bili ovakvi rezultati teško da bi sastavili vladu, no očekujem da ćemo se dizati tijekom večeri i da će rezultat biti bolji nego sad. Sjećam se 2017 kad su ankete nama davale prednost”, rekao je SDP-ovac Željko Kolar.

– Trebamo pričekati službene rezuklate izbora kako bismo vidjeli što se dana doista dogodilo – rekao je Arsen Bauk iz SDP-a.

Upitan o sastavu lista na koji su mnogi digli obrve, Bauk je priznao da je tu ima prostora za raspravu.

Na pitanje je li to možda krivnja šefa SDP-a Davora Bernardića, Bauk je je bio znakovit.

– Što se tiče rezultata u prvoj izbornoj jedinici, to može indikator onoga što ste rekli.

Upitan da komentira rezultat HDZ-a Bauk je rekao da je to “politička enigma” na hrvatskim izborima.

– Čini mi se da oni sa sve manje glasova dobivaju sve više mandata. Po ovim rezultatima one jedinici koje su izjednačene su sada s po dva mandata razlike otišla HDZ-u. U prvo jedinici je pak vidljiv veliki rast Možemo. Ako je Možemo zaista postala prva opcija u gradu na tome im se treba čestitati – rekao je razočarani Bauk.

U Restart koaliciji Komadina je izjavio kako je neugodno iznenađen te kako se duboko nada da će se ipak rezultati promijeniti.

”Izgleda da ovaj dio što je ostao kući da su to naši birači”, izjavio je Komadina.

Branko Grčić dodao je kako smatra da glas Restart koalicije i ono za što su se zalagali i predstavljali kroz kampanju očito nije došlo do birača.

Vlada veliko razočaranje unutar Stožera, a na pitanje Grčiću hoće li Davor Bernardić ponuditi svoju ostavku, nije htio ništa komentirati do konačnih rezultata.

Restart koalicija prve izborne rezultate dočekati će na otvorenom ispred središnjice SDP-a na Iblerovom trgu, zobg epidemiološke situacije, javlja novinarka N1 televizije Katarina Brečić.

Restart koalicija stožer je postavila na otvorenom, na Iblerovom trgu. Očekuje se svega 20-ak članova koalicije i 4 puta više novinara, snimatelja i tehničara. Razlozi su naravno epidemiološki.

I Josip Manolić pridružio se stožeru Restart koalicije na Iblerovom trgu, prenosi Dnevno.hr.

 

 

Komentari