Politički analitičari o rezultatima HRejtinga: Rezultati očekivani, iznenađuje viši rejting Domovinskog pokreta

HRT je predstavio rezultate istraživanja HRejtinga za petu, šestu i sedmu izbornu jedinicu koje je za HRT provela agencija Promocija plus od 14. do 22. lipnja na uzorku od 6.000 ispitanika. 

Prema navedenim istraživanjima HDZ-u bi pripalo 16, Restart koaliciji 13, a Domovinskom pokretu 7 mandata. Ovakve rezultate za portal Otvoreno komentirali su politički analitičari Davor Gjenero i Žarko Puhovski:

“Rezultati anketa su očekivana, a kada pogledate rezultate prije četiri godine tu su zapravo razlike vrlo male. Mene je do jedne mjere iznenadio viši rejting Domovinskog pokreta od onoga što sam očekivao, ali ostalo je sve u granicama očekivanog”, kaže Gjenero.

Gjenero ističe kako Domovinski pokret drži dobru poziciju u navedenim izbornim jedinicama iako postoje i dodatne ‘desno marginalne’ političke opcije koja očito nisu ugrozile Miroslava Škoru.



“Primjećuje se kako u ove tri izborne jedinice postoje tri desno marginalne liste, ali ipak nije došlo do podjele koja bi ugrozila Domovinski pokret jer ova dva druga desno marginalna politička pokreta, Most i MB365 Milana Bandića ostaju ispod izbornog praga”, zaključuje Gjenero.

Penava nije uspio naštetiti HDZ-u

S Gjenerom se slaže i Žarko Puhovski koji također tvrdi kako su rezultati ovih preliminarnih istraživanja u okvirima očekivanog.

“Ovi rezultati koji su predstavljeni u ova dva dana su u glavnom u okviru očekivanog, uz dva dodatka da je u prvom objavljenom istraživanju Miroslav Škoro bio nešto jači nego što se očekivalo, a sada je HDZ nešto jači nego se je očekivalo u 5. izbornoj jedinici jer se smatralo kako će zbog Penave izgubiti više, no to su prije svega preliminarna istraživanja i ne odstupaju baš bitno od onoga što se moglo očekivati”, kratko je izjavio Žarko Puhovski.

Komentari