Politički analitičar: S pojavom Domovinskog pokreta, HDZ i njegovo biračko tijelo je hendikepirano

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Politički analitičar Anđelko Milardović bio je gost emisije N1 gdje je komentirao tijek izborne kampanje koja je od četvrtka i službeno počela.

Milardović kaže kako bi kampanju trebalo gledati kroz dva čina.

“Prvi čin je pretkampanja koja je bila otvorena nakon zatvaranja koronadiktature. Prvi dio pretkampanje odnosio se više na personalnu razinu i manje su se doticali akteri političkog programa. U drugom dijelu otvorena su ta neka supstancijalna pitanja i mislim da je to daleko relevantnije za građane”, rekao je.

Komentirao je previranja po pitanju pobačaja između političkih aktera.



“Što se ide od centra prema ljevici, riječ je o jednom liberalnom stavu interpretacije spolnih odnosa i početka života, a od desnog centra prema desno ta retorika je radikalnija. Taj diskurs zrcale podjelu društva na trenutak kada počinje život. Ovo što se sada dogodilo, jedan je stav koji je blizak političkoj desnici i izazvao je reakcije na liberalno-demokratskom spektru”, pojašnjava.

O pokazivanju srednjeg prsta bivše predsjednice Grabar-Kitarović kaže kako misli da je to svrstavanje u opciju koja brani pravo žene na izbor.

“Riječ je o kampanji. Kampanja je jedan tip borbe riječima i u kampanji se često ide s jednim tipom diskursa koji prekoračuje standardnu komunikacije kad kampanje nema. Svatko je odgovoran za svoje postupke, mišljenja, stavove i ideje”, objašnjava.

Postizborne koalicije

O potencijalnoj koaliciji HDZ-a i Domovinskog pokreta, kaže: “Članovi Domovinskog pokreta su većinom disidenti iz HDZ-a. U ovom slučaju s pojavom Domovinskog pokreta, HDZ i njegovo biračko tijelo je hendikepirano, jedan dio glasova će sigurno otići na stranu Domovinskog pokreta. HDZ će, ako postane relativni pobjednik, biti prisljen razgovarati sa Škorom i Škorinom opcijom”.

Pitanje je s obzirom na proizvedenu količinu napetosti između HDZ-a i Domovinskog pokreta, kaže Milardović, je li moguća integracija u koaliciju.

“Domovinski pokret je u ideološkom smislu jako nabijen, sumnjam da bi moglo doći do integracije sa SDP-om. Daleko je veća mogućnost pregovaranja Bernardića i Plenkovića jer su Bernardić i Plenković u istom problemu što se tiče glasova koji će dobiti s naslova desnog i lijevog centra”, dodaje.

HDZ i SDP odbili su prethodno svaku pomisao na veliku koaliciju. “Ne mogu oni sada u ovoj situaciji najavljivati veliku koaliciju. Već se sada najavljuje drugi val koronakrize, vlast se mora izabrati da bude legitimna i stabilna jer će se uvesti drugo izvanredno stanje. Ne tako radikalno kao što je bilo prvi put”, kaže Milardović.

“Važno je da se što prije konstituira jedna legitimna, legalna vlast. Po svim projekcijama, akteri će biti prisiljeni na veliku koaliciju. U situaciji krize smanjuju se prigovori zašto velika koalicija”, dodaje za N1.

Komentari