Politički analitičar o listama za izbore: Ovo je sramota za HDZ. Plenković je očajan, a Bernardić se pomirio s porazom

Andrej Plenković i HDZ bili su na mukama jer dogovor oko izbornih lista, nositelja, ali i svih koji se nalaze na njima, stigao je daleko teže no što se moglo očekivati. Što sugerira očaj, barem tako tvrdi Žarko Puhovski.

“To je velika sramota za HDZ. Za jednu dobro organiziranu stranku, da toliko dugo slažu liste i još jedva uspiju u tome… Nisu se mogli dogovoriti koga reaktivirati, dezaktivirati… Sve to pokazuje očaj i veće probleme no što smo mogli misliti. Uostalom, činjenica da su na listama Kalmeta, Cule i Kovač pokazuje očaj”, rekao je Žarko Puhovski i dodao:

“Najteži udarac za HDZ je Krstičevićevo odbijanje izlaska na izbore kao nositelj u 10. izbornoj jedinici. Odrekao se i Milinovića, Brkića… Time je Plenković izgubio dobar dio desnog krila i nije našao adekvatno rješenje. Uz to, odlazak Penave iz stranke u Vukovaru, dodatno je oslabio HDZ u 5. izbornoj jedinici.”

Ali, daleko od toga da samo HDZ ima problema. Sreća u nesreći za aktualnog političkog lidera jest u tome što oporba ima sve više problema. Kao i činjenica da su se oporbenjaci skupili u veliku Restart koaliciju pa nemaju više nekog prostora za “manevriranje” kad izbori prođu.



‘Bernardić računa na poraz i osigurava si poziciju u stranci’

Davor Bernardić ne uči na svojim uspjesima nego ponavlja tuđe neuspjehe. Pobijedio je na izborima za EU parlament i nakon toga odlučio napraviti “čistku” na listama, što je učinio Plenković tijekom EU izbora, pa prošao kako je prošao. Ali, dok je Plenković grešku ispravio, Bernardić svoj uspjeh nije nastavio nego se vodi Plenkovićem. Restart u ovom trenutku jest malo ispred HDZ-a, ali vjerojatno će u smislu parlamentarne većine izgubiti izbore. Jedina nada bi bila velika koalicija s HDZ-om, a to je moguće samo ako se isforsira neka velika kriza koja bi dovela do nemogućnosti kreiranja neke druge vlade”, naglasio je Puhovski.

Ipak, bez obzira na sve, čini se da se Bernardić precijenio, ipak se odrekao Ivana Klarina, Ante Bilića, Miše Krstičevića, a Ranko Ostojić i Joško Šupe odbili su biti nisko na listama. Problem je što na listama nije bilo mjesta ni za Juru Zubčića i Erola Gašija, a i Gordan Maras je degradiran te iz svoje prve preseljen u drugu izbornu jedinicu.

“Nije se Bernardić precijenio nego podcijenio. On računa na poraz i osigurava si poziciju u stranci, da oko njega ne budu ljudi koji bi ga mogli srušiti kad izgubi”, smatra Puhovski.

Takvog je stava jer je uvjeren da će Domovinski pokret Miroslava Škore na kraju pristati koalirati s HDZ-om pa na taj način doći do vlasti. Ali…

“Njegov problem je što dio njegovih suradnika i suradnica nisu spremni na koaliciju s HDZ-om dok je Plenković kandidat za premijera pa ćemo zato vrlo vjerojatno opet imati priču sa žetončićima. Primjerice, Zekanović i Hasanbegović će se “prošvercati” u Sabor, a onda se izdvojiti. Možda i neki drugi to naprave”, govori Žarko Puhovski za Vijesti.hr.

Komentari