POČINJE IZBORNA KAMPANJA Čak 2600 kandidata natječe se za 151 fotelju u Saboru

Političke stranke predale su kandidacijske liste za parlamentarne izbore 5-og srpnja. Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je 192 liste, od kojih 187 stranačkih i 5 neovisnih. Na njima je više od 2600 kandidata. Od ponoći teče rok od 48 sati u kojem se obavlja njihova provjera. DIP je najavio da će sutra u 13 sati objaviti pravovaljane liste, nakon čega počinje izborna kampanja.

Dan prije početka službene kampanje traju posljednje pripreme. Mostovci tiskaju reklamne majice i spremaju program u kojem piše da su za “buđenje Hrvatske” ključni: nacionalna strategija gospodarstva, bolje obrazovanje i borba protiv korupcije.

“Inzistirat ćemo na borbi protiv korupcije jer ona nije samo neko društveno pitanje, već i ekonomsko pitanje. Bez rješavanja korupcije vi ne možete privući investicije, ne možete pokrenuti gospodarstvo”, rekao je Božo Petrov, predsjednik MOST-a.

Restart koalicija danas je u fokus stavila probleme u zdravstvu i predstavila program “Zdravstvo – jučer, danas, sutra”. Zbog nikad većih dugova, za koje krive HDZ, kažu da Hrvatskoj prijeti kolaps zdravstvenog sustava. Jedino rješenje im je “cjelokupan restart”.



“Uvest ćemo centralno i koordinirano planiranje potreba i javne nabave i na taj način napraviti uštede i smanjit dugove. Smanjit ćemo liste čekanja na minimum. Povećat ćemo kapacitet i intenzivirati djelatonosti dnevnih bolnica, a svim građanima ćemo osigurati jednako liječenje bez obzira iz kojeg dijela naše zemlje dolaze”, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Dodao je i da je Restart koalicija “u fokus stavila solidarno zdravstvo s pacijentom u središtu”.

“To je naš fokus – pacijent, građani naše zemlje. Taj fokus se zasniva na trostrukoj solidarnosti – solidarnosti zdravih s bolesnima, bogatih sa siromašnima, mladih sa starima”, istaknuo je.

Svaki izbori su utrka za sebe

I HDZ se slaže da je ovakav zdravstveni sustav neodrživ. No oni spas vide u svojem programu koji, tvrde, nudi jasna rješenja za financijsku održivost zdravstva. Da će to glasači prepoznati, uvjeren je aktualni ministar zdravstva i nositelj desete izborne jedinice.

“Nakon generala Krstičevića nije lako međutim svaki izbori su utrka za sebe, dakle počinjemo iz početka. Nadamo se da sve ono što je HDZ-ova Vlada i osobno kao ministar napravili, što smo učinili u recentnim krizama, kao i naš program, da će biti dovoljna garancija da građani prepoznaju naše ideje i da nam daju povjerenje”, rekao je Vili Beroš.

Povjerenje birača traži i Domovinski pokret koji je predstavio udarne snage u prvoj izbornoj jedinici. Nositelj liste, Zlatko Hasanbegović, vjeruje u odličan rezultat. Poslao je i poruku svojem bivšem stranačkom šefu, a sada suparniku u prvoj jedinici.

“Krug politički će se zatvoriti i gospodin Andrej Plenković će na ovim rezultatima i to je više od simbolike postići povijesni rezultat svoje političke pomajke – Jadranke Kosor, rekao je i dodao da u Domovinskom pokretu očekuju pobjedu i mogućnost da formiraju buduću Vladu.

Bandić: Kad netko izgubi izbore u vlastitom selu…

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kritizirao je Most i njegov program borbe protiv korupcije.

“Kad netko izgubi izbore u vlastitom selu, a želi voditi državu, ne treba tu komentara nikakvog. Mislim da to ne zavrjeđuje bilo kakav komentar. Inače, ja bi sugerirao da to ovjere kod javnog bilježnika”, kaže Bandić.

Čiji je program pobjednički, odnosno tko će s kime na kraju koalirati- saznat ćemo već za 18 dana, piše HRT.

 

Komentari