Plenković pozvao Bernardića na sučeljavanje: Netko tko je priču oko Agrokora htio rješavati s vrećicom kupusa nije netko tko može voditi državu

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Premijer Andrej Plenković iz Istre, gdje obilazi radove na Istarskom ipsilonu, komentirao je nastavak brodogradnje u Uljaniku, ali i konkurente na parlamentarnim izborima, predsjednika SDP-a Davora Bernardića, te platformu Možemo! koja traži da nakon izbora ne bude ljetne stanke za Sabor, kako bi se što prije donio zakon o obnovi Zagreba nakon potresa.

Da bi Uljanik dobio novu šansu postoje tri ključne točke – zaključak Vlade prošlog tjedna, nakon čega slijedi imenovanje uprave, pa zahtjev za jamstvo. Kazao je i kako bi brod koji se gradi omogućio zapošljavanje i povratak brodogradnje u Pulu.

“Cilj je da brodogradnja ne bude na gubitku i da ugovori koji se potpisuju budu dobro napisani, kako se ne bi ponavljale situacije iz prošlosti. Ono što smo napravili s 3. majem je dobar primjer i možemo se na njega ugledati za dalje”, rekao je Plenković, te dodao kako su predstavnici radnika imali možda i ključnu ulogu u prijedlozima koje su donosili na Vladi.

Kazao je kako je Vlada za Istru zadnjih godina učinila puno, te da je od 2017. do 2019. Istra imala oko 16 posto više prihoda, odnosno 2.2 milijarde kuna.



“Istra što se nas tiče treba ostati kao županija kakva jeste”, rekao je Plenković.

Što se tiče procjene vrijednosti INA-e, kazao je kako je sastanak s investicijskim savjetnicima bio dobar.

“Dobili smo kao savjet puno informacija koje su nam bitne za dalje odluke. Mi ne možemo komunicirati bilo kakve konkretne brojeve kada je riječ o procjeni, ali sigurno možemo pričekati finalno izvješće financijskog savjetnika za pregovore s Mađarskom”, rekao je Plenković.

Zakon o obnovi Zagreba

Platforma Možemo! traži odgodu saborske ljetne stanke i hitnu sjednicu Sabora nakon one konstituirajuće, koja će održati nakon što bude formirana parlamentarna većina, kako bi se donio zakon o obnovi Zagreba nakon potresa. Plenković kaže da ne zna što oni kažu, te je rekao kako HDZ ide po novo povjerenje birača.

“Važno je razgrnuti lažnu tezu o nužnosti donošenja bilo kakvog zakona prebrzo. 25.000 zgrada je oštećeno u potresu, šteta je 86 milijardi kuna i grad se neće obnavljati dva ili tri dana nego deset godina i ona vlada koja će voditi Hrvatsku naći će sredstva za obnovu na način da u taj proces budu uključeni svi stručnjaci, a to neće sigurno raditi neka politička opcija koja nije dala ništa za fond za obnovi grada, za razliku do HDZ-a koji je uplatio 1.1 milijun kuna, plus Vlada koja se odrekla plaće, plus zastupnici. Nisam primijetio da je iti jedna politička opcija dala sredstava kao HDZ”, zaključio je Plenković.

Pozvao Bernardića na sučeljavanje

Plenković je rekao kako je pristao na sučeljavanje na HTV-u.

“Pozivam Davora Bernardića da dođe, da hrvatska javnost čuje tko što nudi. Tada ćemo zaobličiti sve priče i tanke floskule koje Bernardić i ekipa oko njega puštaju zadnjih godina. Netko tko je priču oko Agrokora htio rješavati s vrećicom kupusa nije netko tko može voditi državu u ovakvim okolnostima u naredne četiri godine”, rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li on ići na Hod za život kazao je kako zbog obveza oko kampanje vjerojatno neće moći, ali da će netko iz stranke sigurno sudjelovati na Hodu za život.

Kada je u pitanju Zakon o donacijama stranaka i njegovoj eventualnoj izmjeni, rekao je kako ne zna što bi dodatno mogli učiniti.

“HDZ ima sva revizijska izvješća, bez primjedbi i upitnih detalja. Potpuna transparentnost stranaka je nešto što već radimo, ne znam što bi još dodatno mogli”, rekao je Plenković, prenosi N1.

Komentari