Peternel: SDP i HDZ savršeno surađuju kada su im interesi ugroženi; Kerum: Da je pameti HDZ i SDP bi napravili veliku koaliciju

Još nas mjesec dana dijeli od nedjelje parlamentarnih izbora koji bi mogli biti najneizvjesniji do sada. Hoće li prevagu izbornim pobjednicima donijeti preferencijalno izabrani kandidati? Tko su političari koji pregovaraju s raznim listama? Hoće li glasači 5. srpnja birati ljude ili stranke?

O tome su govorili u emisiji Otvoreno Marijana Petir, nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a, Marija Selak Raspudić, nezavisna kandidatkinja na listi Mosta, Mirela Holy, nezavisna kandidatkinja na listi Restart koalicije, Igor Peternel, Domovinski pokret Miroslava Škore i Željko Kerum, predsjednik HGS-a.

Kerum je istaknuo kako nije ponovno došao u politiku, već kako je on u politici 12 godina.

“Moja je stranka već 12 godina prva u gradu Splitu, a druga u županiji, rekao je i dodao kako je u koaliciji s HDZ-om u gradu.



Naglasio je kako ide na predstojeće izbore zbog birača koji ga zovu.

Kerum: Ako uđem u Sabor koalirat ću s pobjednicima

“Ako uđem u Sabor koalirat ću s pobjednicima, naglasio je Kerum i dodao kako misli da će HDZ pobijediti te da će se on s njima dogovoriti”.

Selak Raspudić je istaknula kako se HDZ i SDP ne mogu nakon devastacije kojoj smo svjedočili godinama, kategorizirati kao prva ili druga liga.

“Smatram da ćemo i mi “drugi” doći u prvi plan kako bi stali na kraj ovoj vladajućoj oligarhiji koja je dovela zemlju u situaciju u kojoj se sada nalazi.

Ovaj je saziv Sabora, kako neki govore, najlošiji do sada, a Selak Raspudić je rekla da svjedočimo rasapu institucija, a s time i nepovjerenju u politiku.

Petir: Škoro i Plenković su me pozvali na razgovor

Marijana Petir je rekla da su je i Škoro i Plenković pozvali na razgovor. Saslušala je njihove programe i opcije, oni su saslušali njezine, a to je da želi na izbore izaći kao nezavisna zastupnica.

“Dogovorila sam se za izlazak kao nezavisna zastupnica na HDZ-ovoj listi u 6. izbornoj jedinici”, rekla je.

Holy: SDP će donijeti  “lex kanabis”

Holy je rekla da ju je Davor Bernardić pitao je li zainetesirana biti na parlamentarnim izborima na listi SDP-a i ona je pristala, ali je rekla kako bi htjela biti na listi u prvoj izbornoj jedinici.

Građani je poistovjećuju sa zakonom “lex kanabis” i SDP se obvezao da ako pobijedi na predstojećim izborima, već u prvom mjesecu mandata donijet će ovaj zakon jer, kako ističe, njime se može pokrenuti bio gospodarstvo.

“To nije bitno samo za proizvodnju hrane već i za proizvodnju niza proizvoda vezanih za bio ekonomiju, rekla je i dodala kako to podrazumijeva dekriminalizaciju marihuane i legalizaciju konoplje”.

Peternel je rekao kako je on apsolutno za medicinsku uporabu kanabisa s obzirom na to da je dokazano da pomaže u nizu bolesti.

Holy je naglasila da društvo ima licemjeran odnos prema kanabisu s obzirom na to da je znanstveno dokazano da je ovisnički potencijal glede ovisničkih supstanci daleko manji od alkohola, nikotina, pa i šećera koji potiče daleko veću ovisnost.

Selak Raspudić: Političari moraju biti spremni slušati volju građana i kada im ona ne ide u prilog

Selak Raspudić je naglasila kako političari moraju biti spremni slušati volju građana i kada im ona ne ide u prilog.

Političke trgovine kojima svjedočimo su takve da svjedoče kako je politika postala karijera, naglasila je i dodala kako treba kreirati opciju koja će biti alternativa sadašnjem sustavu, a za to trebaju pojedinci koji politiku ne shvaćaju kao vlastitu karijeru i koji stavljaju načela ispred vlastitih interesa.

Petir je rekla kako je poznato da je ona uvijek bila protiv Istanbulske konvencije, ali i kako je ona išla kao nezavisna zastupnica na listi HDZ-a te da se zalagala za demokršćanske vrijednosti.

“Ja imam konkretne rezultate u politici od kojih je imala korist Hrvatska i hrvatski narod”, istaknula je Petir.

Kerum: Da je pameti HDZ i SDP bi napravili veliku koaliciju

Kerum je pitao zašto Selak Raspudić želi u politiku s obzirom na to da ona već ima posao. Peternel se osvrnuo na isto to i rekao kako nema problem s tim da ona ide u politiku već ima problem da jednu veliku stranku popunjavaju nezavisni kandidati, zato što se tu postavlja pitanje političke vjerodostojnosti.

Selak Raspudić je rekla kako nisu problemi programi stranaka već ljudi.

Kerum se zapitao zašto su i ona i suprug krenuli u politiku te tko će čuvati djecu. Naglasio je kako se trebaju respektirati HDZ i SDP, a kako je treća opcija samo teret.

“Da je pameti HDZ i SDP bi napravili veliku koaliciju”, rekao je Kerum.

Petir je rekla kako smatra da ljevica nema kapacitet za voditi Vladu, zato što nemamo vremena za eksperimente i uhodavanja.

Holy je naglasila kako nam ne treba dokazano koruptivna Vlada.

“Koliko se HDZ brine pokazuje i odnos prema gradu Zagrebu”, istaknula je.

Peternel je rekao da SDP i HDZ savršeno surađuju kada su im interesi ugroženi.

“Sve je skupa 30 godina građeno klijentelistički i da funkcionira da bude samo sebi svrha, rekao je i dodao kako se društvo raspada zbog monopola HDZ-a i SDP-a.

Komentari