Pernar objasnio zašto se pomirio sa Sinčićem: Bez našeg ujedinjenja jedini tko bi profitirao su naši neprijatelji

Facebook

Ivan Pernar ponovno je privukao pažnju na sebe nakon što je odlučio pružiti ruku pomirenja Ivanu Viliboru Sinčiću tik pred parlamentarne izbore.

“Hrvatska nema vremena, ujedinjenje je nužno. Ovim putem želim pružiti ruku pomirenja predsjedniku Živog zida, Ivanu Viliboru Sinčiću”, poručio je Pernar.

“Drago mi je da si shvatio da taj neki obračun na osobnoj razini ne vodi nikamo. Ja prihvaćam tvoju ispriku, bilo je grešaka na obje strane. Hrvatska nema vremena, čeka nas jako teška jesen. Bilo kakav sukob baca u vodu naš dugogodišnji rad. Ja ti pružam ruku i prihvaćam da budeš dio platforme ‘Dosta pljačke’”, rekao je Ivan Vilibor Sinčić.

Podijeljene reakcije

No, njihovo ponovno ujedinjenje izazvalo je brojne reakcije. Dok jedni smatraju da je ovo ispravan potez koji će im pružiti veće šanse na predstojećim izborima, drugi su razočarani i navode da je razlog za pomirenje želja za saborskom klupom.



O cijeloj se situaciji oglasio i sam Pernar koji je objasnio zašto se odlučio na pomirenje.

“Dobri ljudi, predsjednički izbori su pokazali koliko sam glasova dobio i da budem iskren, svjesni ste i sami da ih nije bilo koliko smo očekivali.

Njih 44.000 bilo je oko 2,33%, a za prelazak praga potrebno je barem 5%. Svjestan toga bilo mi je jasno da ukoliko odem samostalno na izbore da je vrlo izvjesno da nećemo prijeći prag, toga ste i vi sami bili svjesni. Neki su na to rekli da je bolje samostalno izaći na izbore i ne prijeći prag nego ići u zajedničku koaliciju – iz principa.

‘Dogovor je bio nužan’

Međutim, ta teza je vrlo upitna jer bi se tom logikom naši glasovi pribrojili glasovima HDZ-a i SDP-a, takav je izborni sustav, svi “rasuti” glasovi u konačnici se prelijevaju strankama koje su prešle prag, a to u najvećem postotku jesu HDZ i SDP:

Drugim riječima, od tog poteza mi ne bi imali nikakve koristi, jedini tko bi profitirao su naši neprijatelji. Upravo iz tog razloga smatrao sam nužnim da dođe do dogovora i zajedničkog izlaska na izbore s cijelim nizom drugih stranaka.

U konačnici, ja od vas ne očekujem da glasujete za nekog kog ne želite, već da preferencijalno podržite upravo našeg kandidata sa zajedničke liste. Uskoro će liste biti i objavljene, pa ćete vidjeti koja su to imena.

Računam na vašu maksimalnu podršku!”, poručio je Pernar.

Komentari