IZBORI ZA HRVATSKI SABOR Andrej Plenković rastura Restart koaliciju: HDZ u velikoj prednosti

Hrvatski birači u nedjelju izlaze na birališta kako bi izabrali 10. saziv Hrvatskog sabora i odlučili tko će imati priliku formirati novu Vladu i iduće četiri godine voditi državu.  U 7 sati otvorena su biračka mjesta za izbor 10. saziva Hrvatskog sabora, u inozemstvu se glasuje drugi dan, a i tamo se biračka mjesta otvaraju u 7 sati po lokalnom vremenu.

Prvi neslužbeni rezultati

Prema rezultatima DIP-a, HDZ je osvojio 68 mandata, a Restart koalicija osvaja 42 mandata. Domovinski pokret treća je opcija i osvaja 15 mandata, a Most 8 mandata. Koalicija Možemo! 6 mandata, a Stranka s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokus 2 mandata. HNS osvaja 1 mandat.

PRVI NESLUŽBENI REZULTATI Andrej Plenković uvjerljivi je pobjednik: HDZ osvaja 69 mandata



Novi rezultati izlaznih anketa

Prema najnovijim izbornim anketama HDZ osvaja 62 mandata, Restart koalicija 43, Domovinski pokret 14, Možemo 8, Most 9, Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus 3 a, HNS 1 mandat.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

Stigli prvi rezultati izlaznih anketa

Prema prvim izlaznim anketama HDZ osvaja 61 mandata, Restart koalicija 44, Domovinski pokret 16, Možemo 8, Most 8, Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus 3 mandata, javlja Dnevnik.hr.

Ukupna izlaznost po izbornim jedinicama:

I. – 37,67 %
II. – 33,34 %
III. – 33,43 %
IV. – 32,60 %
V. – 30,88 %
VI. – 34,78 %
VII. – 35,71 %
VIII. – 32,57 %
IX. – 33,72 %
X. – 36,00 %

Izborna jedinica 1

MOŽEMO! 4
HDZ 4
RESTART KOALICIJA 3
MOST 1
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1

Izborna jedinica 2

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 5
DOMOVINSKI POKRET 2
MOST 1

Izborna jedinica 3

RESTART KOALICIJA 7
HDZ 5
DOMOVINSKI POKRET 1
MOŽEMO! 1

Izborna jedinica 4

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 3

Izborna jedinica 5

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 3

Izborna jedinica 6

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 4
DOMOVINSKI POKRET 2
MOŽEMO! 1
MOST 1

Izborna jedinica 7

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 4
MOŽEMO! 1
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1
MOST 1

Izborna jedinica 8

RESTART KOALICIJA 9
HDZ 3
MOŽEMO! 1
MOST 1

Izborna jedinica 9

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 2
MOST 1

Izborna jedinica 10

HDZ 7
RESTART KOALICIJA 3
MOST 2
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1

EVO KAKO SU GLASALI HRVATI Premoćna pobjeda HDZ-a, Restart koalicija doživjela potop

DIP je objavio nove podatke o izlaznosti

Državno izborno povjerenstvo objavilo je rezultate koji pokazuju kakav je odaziv birača bio do 16.30 sati. Glasalo je 34,04 posto birača, a izlaznost je najveća u I. izbornoj jedinici (37,67 posto).

Do 11.30 sati na birališta je izašlo 18,09 posto građana. Na prošlim parlamentarnim izborima 2016. godina do 11.30 sati izašlo je 18,86 posto građana.

Uspoređujući podatke s izborima iz 2016. godine, utvrđeno je da je izlaznost na ovim parlamentarnim izborima nešto manja. Na prošlim izborima do 16.30 sati na birališta je izašlo 37,68 posto birača, što je za oko tri posto više nego na aktualnim izborima.

Lideri obavili građansku dužnost

Lideri najvećih stranaka obavili su svoju građansku dužnost. Lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro pojavio se na biralištu oko 10 ujutro. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković glasao je u Zagrebu, kao i čelni čovjek SDP-a Davor Bernardić. Mostov predsjednik Božo Petrov izašao je na biralište u svom rodnom Metkoviću.

Kako je to izgledalo pogledajte OVDJE.

Osim gužve i nekolicine pritužbi jutro prošlo mirno

Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan mjesta svog prebivališta, izborno jutro prošlo je mirno, priopćeno je u nedjelju iz nevladine organizacije GONG.

GONG podsjeća da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) dužno omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim koronavirusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta.

Više pročitajte OVDJE.

Zbog straha od korone povuklo se stotinjak članova biračkih odbora

Stotinjak članova biračkih odbora povuklo se zbog straha od Covida-19, iako je samo deset posto birača u samoizolaciji zatražilo glasanje.

Predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić glasao je na izborima za Hrvatski sabor u Osnovnoj školi Ive Andrića. Glasali su i HDZ-ov Davor Božinović i čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, te HNS-ov Predrag Štromar.

Među glasačima u Šibeniku bio je i SDP-ov Franko Vidović, glasao je i ministar Ivan Malenica. U  OŠ  Kralja Tomislava u Zagrebu, zbog pada umirovljenice morala je intervenirati i hitna pomoć.

Glasao je i Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista. Učinio je to u Šibeniku. Ministar zdravstva,  nositelj liste Hrvatske demokratske zajednice X. izborne jedinice Vili Beroš glasao je u Splitu.

Među onima koji će na izborima biti najizloženiji opasnosti od zaraze, a to su članovi biračkih odbora, odluka Ustavnog suda po kojoj se svima, pa i zaraženima, mora omogućiti glasanje, izazvala je popriličnu nelagodu.

Više pročitajte OVDJE

Škoro glasao na izborima

“Političari odlučuju četiri godine, a mi strepimo. Danas odlučujemo mi, a neka oni stepe”, rekao je Miroslav Škoro pri glasanju.

Više pročitajte OVDJE.

Otvorena biračka mjesta, dijaspora bira samo tri zastupnika, neovisno o odazivu

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj na kojima se u nedjelju bira novi saborski saziv su otvorena, a do Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nisu stigle dojave o eventualnim problemima u glasovanju.  Sva su biračka mjesta uredno otvorena i početak glasovanja protječe u redu, kažu u DIP-u.

I drugi dan izbora za kandidate na listi za dijasporu zabilježene su velike gužve na biračkim mjestima u Mostaru.

Više pročitajte OVDJE.

Bandić izašao među prvima 

Među prvima svoju građansku dužnost obavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na MO Peščenica. Na izbore je izašao i Tomislav Tomašević, predsjednik platforme Možemo i nezavisna kandidatkinja na listi HNS-a Blaženka Divjak koja je glasala na parlamentarnim izborima na biračkom mjestu u Varaždinu.

Bira se 151 zastupnik

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

U Hrvatskoj će se, od 7 do 19 sati, moći glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, u 42 države diljem svijeta glasuje se na njih 112.

Na posebnim biračkim mjestima glasovat će zatvorenici (21), posade brodova (27), štićenici domova za starije i nemoćne (83) te hrvatski vojnici (6), za njih su ta mjesta određena u vojarnama u Zagrebu, Splitu i Udbini, u veleposlanstvu u Prištini, u kampovima u Afganistanu, te u vojarni u Poljskoj.

Gotovo 25 tisuća privremeno upisanih birača glasovat će na 103 posebna biračka mjesta, glasuju za liste izborne jedinice u kojoj imaju prebivališta.

Zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera pod kojima se provode, nedjeljni su izbori jedni od najzahtjevnijih od stjecanja neovisnosti.

Pravo glasa ima 3 milijuna 860 tisuća birača, među njima i 830 zaraženih koronavirusom. Prema nepotpunim podacima, želju za glasovanjem iskazalo ih je 30-ak, a to će moći učiniti uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Na poziv zaraženog, članovi biračkog odbora doći će pred njegov stan ili kuću, no zbog zaštite od zaraze neće biti neposrednog kontakta ni sa zaraženim, ni sa glasačkim listićem, sve će ići preko osobe od povjerenja.

Više pročitajte OVDJE.

Sessa kaže da izborna šutnja ima smisla: Treba poraditi na tome da se ona poštuje. To ima društvenu korist

Predsjednik izbornog povjerenstva Đuro Sessa rekao je u Dnevniku HTV-a da je bilo kršenja izborne šutnje, ali manjeg intenziteta nego inače, i to uglavnom pozivi, SMS poruke i poruke u poštanskim sandučićima.

Kaže da izborna šutnja ima smisla, ali da treba poraditi na tome da se ona poštuje, a ne krši jer nema sankcija. Bilo bi bolje da se svi prilagodimo okviru koji nalaže izbornu šutnju, to ima društvenu korist, naglasio je.

Više pročitajte OVDJE.

Za glasanje se prijavilo 539 osoba koje su u samoizolaciji

Za glasanje se prijavilo 539 osoba koje su u samoizolaciji, a ukupno se 1730 osoba prijavilo za glasanje od kuće, rekao je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski i poručio kako su to podaci od danas prijepodne te dodao kako glasači imaju rok do sutra u podne da se prijave za glasanje od kuće.

Što se tiče glasanja osoba koje su zaražene koronavirusom, Hojski je kazao kako još nemaju egzaktne podatke, no kako je tridesetak osoba iz slavonskih županija koje su zaražene izrazilo želju za glasanje.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari