Pametno, Fokus i NLZG traže hitnu objavu studije o dionicama Ine

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Koalicija stranaka Pametno, Fokus i Nezavisna lista Zagreb (NLZG) zatražila je u srijedu objavu studije o vrijednosti dionica Ine koju je provela investicijska banka Lazard, poručivši da je ona već trebala biti predstavljena javnosti.

Stranke ističu da je Vlada nakon sastanka s predstavnicima Lazarda i dalje uporna u nastojanju da uvjeri javnost kako je otkup dionica Ine dobar potez, iako prešućuje modele otkupa i izvor financijskih sredstava za kupnju.

“Tražimo da se studija plaćena novcem iz proračuna hitno objavi. Svjedočimo još jednoj bajci u maniri HDZ-a, a sve su do sada imale tužan kraj. Vjerujem da će tako izgledati i scenarij s Inom, kao i još jedan gospodarski program HDZ-a”, rekla je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.

Predsjednik Fokusa Davor Nađi smatra da HDZ želi na brzinu, pred kraj mandata, napraviti još jedan posao oko Ine. “Sada, kada je ministar Ćorić ‘na streljani’, su se prestrašili. Ne smijemo dozvoliti da naprave bilo kakvu odluku ili korak iz kojeg se kasnije nećemo moći izvući”, poručio je Nađi.


Ističe da se svatko normalan pita odakle nam novac za otkup, a za očekivati je da će bilo kakvu cijenu koju pokaže studija Lazarda, MOL značajno povećati.

Logično uporište za otkup tvrtke dramatično opterećene kriminalnim aferama i lošim politikama upravljanja, prema mišljenju nezavisnog kandidata Davora Huića, teško je pronaći.

“Dionice Ine su prodane da bi se popunila proračunska rupa. Sada, kada je proračun u još gorem stanju, oni bi ih ponovno kupili. To je jeftini predizborni populizam, ljudi koji su prodavali Inu sada bi je ponovo kupovali za novce kojih nema”, kaže Huić.

Predsjednica Nezavisne liste Zagreb Marijana Sumpor naglasila je da povrat Ine u hrvatske ruke na ovakav način nema smisla jer se trgovačkim društvima u većinski državnom vlasništvu loše upravlja.

“Pokazalo se da je postavljanje stručne i poštene uprave u javna poduzeća više slučajnost nego praksa hrvatskih vlada”, naglasila je Sumpor.

Koalicija je zaključila da stranke koje su sudjelovale u aferama oko Ine ne smiju imati priliku više napraviti niti jedan potez oko nje.

Komentari