NEPOZNATO O PLENKOVIĆU Evo što suradnici kažu o premijeru

Zeljko Puhovski / CROPIX

Otkako je premijer, radni dan Andreja Plenkovića traje 12 sati.

“Moj dan počinje oko 6, 6:15. Kad se budim pročitam sve što dobijem na mail, pregled tiska. Do 7 sati znam što se zbiva. Onda se bavim djecom, to je otprilike jedini trenutak kad se vidimo. Pokušamo malo zajedno doručkovat. Dođem u Vladu oko 8 ili 9 sati”, opisao je Plenković svoj početak dana.

“Najbolje je učiti na tuđim greškama”

Profesionalni put gradi sam. “Sve što u životu radite, radite na temelju vlastitih promišljanja, gledate tuđa iskustva, ljudi s kojima ste bliski, s kojima radite, s kojima se konzultirate, gledate njihove uspjehe možda i pogreške. Najbolje je učiti na tuđim greškama”, rekao je.

Rođeni Zagrepčanin, dalmatinskih korijena

Plenković je rođeni Zagrepčanin, dalmatinskih korijena. Završio je Obrazovni centar za jezike, odnosno današnju XVI. gimnaziju. Njegova profesorica talijanskog jezika Nina Karković prisjeća se da je Plenković na nastavi bio vrlo aktivan.


Prijatelj iz djetinjstva Krunoslav Katičić rekao je da s Plenkovićem zna iz kvarta u kojem su sate provodili na košarkaškom igralištu. “Kad si s nekim 35 godina prijatelj, onda možemo reći da je to pravo prijateljstvo”, rekao je.

Najmlađi savjetnik tadašnjem šefu diplomacije

Plenković je završio pravo, 1994. godine se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova. Magistar je znanosti i tečno govori četiri jezika.

Bio je najmlađi savjetnik tadašnjem šefu diplomacije Mati Graniću, šef odjela za europske poslove, a 2000. godine vodio je Granićev izborni stožer.

“Razumio je državnu politiku”

“Vrlo pedantan. Odlično educiran. Razumio je državnu politiku. Strogo je provodio. Bio je profil političkog centra ono što sam bio i ja. On je bio čovjek koji nije volio lokale, on je bio čovjek koji je radio dan i noć. Uvijek je bio čovjek od zadaće i zadataka”, kaže Granić.

Na poziv Gordana Jandrokovića, 2010. godine prihvatio je mjesto državnog tajnika u Vladi Jadranke Kosor. Godinu dana kasnije ona ga je učlanila u HDZ, a 2012. bio je kandidat za njezina zamjenika na unutarstranačkim izborima, piše Dnevnik.hr.

Kosor: “Nakon izbora u HDZ-u više se nije javljao”

“Nakon izbora u HDZ-u na kojima smo i on i ja izgubili svi naši kontakti su se do danas prekinuli. On se više nije javljao. Mi nismo popili ni jednu kavu, što bi bilo logično jer smo bili neka vrsta ekipe. Međutim, danas kad upišete na stranice HDZ-a pojam Jadranka Kosor onda vam računalo izbaci da pretraga nije dala rezultata”, navodi Jadranka Kosor.

Otišao je u Europski parlament, a tri godine kasnije na Saboru HDZ-a jedini je indirektno kritizirao Tomislava Karamarka.

Na izvanrednim stranačkim izborima preuzima HDZ i iste godine pobjeđuje na izborima. No, došli su i problemi – Agrokor, izlazak Mosta iz Vlade, ulazak HNS-a, Milan Bandić i žetončići, afere i ostavke ministara.

Božinović: “Nikad ne gubi fokus”

Nakon pobjede na unutarstranačkim izborima, stigao je koronavirus pa potres u Zagrebu.

“Nikad ne gubi fokus i nije jednostavno čovjek koji je sklon paničnoj reakciji. Vrlo je analitičan i onda kada svi oko njega znaju izgubit živce”, otkriva Davor Božinović.

Ono što je karakteristično za njega je – kašnjenje. “Imamo puno obaveza treba puno sati da bi se sve stiglo”, opravdao se.

TKO SU ZAPRAVO KLJUČNI AKTERI NA IZBORIMA Plenkovićeva ljubav je diplomacija, Bernardić rastura fiziku

“Misli da je puno bolji i od drugih kolega u stranci”

“Misli da je puno bolji i od drugih kolega u stranci. Ali i od sviju nas. Na neki način često mi se doima i kad razgovara s vama novinarima zaista s nebeskih visina, da se jedva suspreže zbog toga zaista što misli da se za sve nas male i nikakve žrtvuje”, rekla je Jadranka Kosor.

U braku je te ima dvoje djece

U braku je sa samozatajnom Anom Maslać Plenković, pravnicom rođenom u Dubrovniku, s kojom ima sina Maria i kćer Milu.

”Mila se rodila u mandatu. I onako, poznajemo se. To mi je najteža situacija moram priznati. Mario je sada veći i on već čvrsto demonstrira nezadovoljstvo izostanka tate”, rekao je Plenković.

Životni moto

”Ono kad ste mlad čujete za ‘Carpe diem’. To prvo ne shvatite, ali kako vrijeme prolazi sve više imam to na umu i nastojim riješiti što više obaveza”, kaže Plenković.

Komentari