NEMA DA NEMA U utrci za Sabor pjevači lakih nota, reperi, rokeri, komičari, supružnici…

U prvoj izbornoj jedinici borba je žestoka između Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a, Davora Bernardića koji brani boje Restart koalicije, a po glasove iz ove jedinice ide i Zlatko Hasanbegović u ime Domovinskog pokreta. S njima u političku arenu ulazi novo lice politike Marija Selak Raspudić iz MOSTA.

I u drugoj jedinici stranke su za svoje predstavnike poslale udarna imena – za HDZ predsjednik Sabora Gordan JandrokovićRajko Ostojić zastupa Restart koaliciju, tu je i čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, a MOST i tu šalje novo političko lice Ninu Raspudića.

Na sjeveru Hrvatske, u 3. izbornoj jedinici, snage odmjeravaju HDZ-ov Žarko Tušek, SDP-ov krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, boje Domovinskog pokreta brani Davor Dretar Drele, a MOST se odlučio za Denisa Grgurovića.

Borba za Slavoniju u četvrtoj jedinici odvijat će se između HDZ-ovog župana Ivana Anušića, u zadnji tren na Restartovu listu uskočila je Sabina Glasovac. Svoje mjesto na političkoj sceni pokušat će izboriti Vesna Vučemilović, inače sestra Miroslava Škore, naravno iz Domovinskog pokreta te Petar Kopunović Legetin iz MOSTA.



Često na listi pozitivnih političara, ministar financija Zdravko Marić, u borbu za glasove ide na HDZ-ovoj listi u petoj izbornoj jedinici. Restart koalicija tu je poslala bivšeg ministra branitelja, Predraga Freda Matića, a donedavni HDZ-ov vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sada je na listi Domovinskog pokreta. Marina Budimir, gradonačelnica Iloka predstavlja MOST.

Lice koje su građani često viđali proteklih mjeseci, Davora Božinovića – HDZ je stavio na prvo mjesto u šestoj jediniciDavorko Vidović predstavlja Restart koaliciju, Stjepo Bartulica Domovinski pokret, tu je i jedan od najpoznatijih MOST-ovaca, Nikola Grmoja.

sedmoj jedinici politički su kapitalci – iz HDZ-a sadašnji ministar branitelja Tomo Medved, Restart koalicija tu je postavila župana Zlatka Komadinu, Domovinski pokret bivšeg MOST-ovog ministra Slavena Dobrovića, a MOST se za prvo ime u ovoj jedinici odlučio za Zvonimira Troskota.

Osmu izbornu jedinicu u ime HDZ-a predvodi ministar prometa Oleg ButkovićErik Fabijanić ide po glasove Restart koalicije, povjesničarka Carla Konta predstavlja Domovinski pokret, a MOST još jedno novo lice na političkoj sceni, vjeroučitelj Marin Miletić.

Još jedan ministar iz redova HDZ-a predvodi i devetu jedinicu – Ivan MalenicaFranko Vidović predstavlja Restart koaliciju, Hrvoje Zekanović prvi je na listi Domovinskog pokreta, a MOST ovdje šalje najaktivnijeg saborskog zastupnika Miru Bulja.

Borba za glasove u desetoj, najjužnijoj izbornoj jedinici odvijat će se između još jednog HDZ-ovg aduta, ministra zdravstva Vilija Beroša. Odmjerit će snage s Arsenom Baukom iz Restart koalicije, europarlamentarkom Ružom Tomašić iz Domovinskog pokreta, ali i čelnikom MOST-a Božom Petrovom.

SDP dobitnici i gubitnici

Prva izborna jedinica je, što se Restart koalicije tiče, jedinica za bivše – na listi je bivši predsjednik, ali i četvero bivših ministara.

Visoko na listi je bivša ministrica Anka Mrak Taritaš (2.), a zanimljivo, predsjednik zagrebačkog SDP-a i izgledni kandidat za gradonačlenika Zagreba Gordan Maras tek je na šestom mjestu.

Kao nestranačka kandidatkinja na listi je i Mirela Holy, ali i bivši MOST-ov ministar – Vlaho Orepić na 12. je mjestu kao kandidat HSS-a, Ivo Josipović zauzeo je posljednje mjesto na listi.

Posljednja mjesta na listima Davor Bernardić očito je rezervirao za svoje neistomišljenike. Siniša Hajdaš Dončić posljednji je u trećoj izbornoj jedinici, Mihael Zmajlović u sedmoj, Peđa Grbin u osmoj. Sva trojica su 2018. suspendirana sa stranačkih funkcija – SDP je procijenio da svojim istupima štete stranci.

Mjesta na listi Restart koalicije ima i za bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu, koji se za saborsku fotelju bori s posljednjeg mjesta u petoj izbornoj jedinici.

HDZ dobitnici i gubitnici

Slično kao Davor Bernardić, i Andrej Plenković svoje stranačke protivike nije izbacio s lista, ali ih je stavio na začelje.

Miro Kovač u šestoj izbornoj jedinici, a Plenković je pronašao mjesta i za Stevu Culeja u petoj izbornoj jedinici, koji je u drugom krugu predsjedničkih izbora otvoreno podržavao Miroslava Škoru, piše Dnevnik.hr.

(NE)POZNATA POLITIČKA IMENA

HDZ i SDP na svojim listama izmjenjuju stare i nove političke snage, no i druge stranke imaju svoja prepoznatljiva imena – iz estradnih krugova.

Za Domovinski pokret u prvoj jedinici bori se Željko Pervan, u trećoj Davor Dretar Drele, u četvrtoj bivša ministrica i časna sestra Bernardica Juretić Rožman.

Bivša pjevačica Magazina Ljiljana Nikolovska kandidatkinja je Radničke fronte u osmoj izbornoj jedinici, za Novu ljevicu adut je pjevač Hladnog piva Mile Kekin u sedmoj izbornoj jedinici.

Reper Ante Cash predstavlja MOST u drugoj izbornoj jedinici.

Obiteljske i bračne veze 

U sedmoj jedinici na listi je još jednom prezime Kekin – njegove supruge Ivane. Nije to jedini bračni par na ovogodišnjim parlamentarnim izborima. Tu su Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić, nositelji lista za MOST.

Politički bračni parovi s iskustvom – Ivan Vilibor Sinčić i Vladimira Palfi u ime Živog zida izlaze na izbore u sedmoj izbornoj jedinici. Kao i supružnici Ivica i Marijana Puljak iz stranke Pametno.

 

Komentari