Nakon pritiska Europske unije napravit će se velika koalicija, a Škoro ima autohtono biračko tijelo

Screenshot / YouTube

U 22. epizodi podcasta Geopolitički objektiv Davor Dijanović razgovara s Marijanom Opačkom, novinarom, političkim analitičarom i glavnim urednikom portala Otvoreno.

Glavna tema razgovora su predstojeći parlamentarni izbori. Hoće li relativni pobjednik izbora biti Restart ili HDZ? Hoće li Domovinski pokret Miroslava Škore postati nezaobilazan politički faktor? Očekuje li nas suradnja HDZ-a i Domovinskog pokreta ili velika koalicija? Nešto više od tri tjedna prije izbora za Hrvatski sabor analiziraju perspektive lijevih, liberalnih i desnih političkih grupacija.

O političkoj komunikaciji

“Kampanja ne izgleda kao što smo navikli – veliki predizborni skupovi, mahanje zastavama, obilasci proizvodnih pogona… Malo je dosadanjikava, ali sljedeća dva tjedna su ključna. Nažalost, politička komunikacija se kao i svake izbore svodi na izbjegavanje pravih tema, velike se stranke radije svađaju tko će doći na debatu, a tko ne, čiji je djed bio ustaša ili partizan”, smatra Opačak.

O programima

Opačak smatra da programi koje su do sad predstavile političke stranke neće biti ostvareni.



“Sve stranke i koalicije u Hrvatskoj rade programe koje jednostavno neće izvršiti i koje nitko ne čita. Kako je rekao netko od kolega, ako je program veći od dvije stranice, neće ga nitko ni pročitati. Programi se pišu za onaj uski krug članova, da ih nauče napamet, da mogu u emisijama reći da imaju rješenje za nešto”, istaknuo je Opačak.

Dijanović je dodao da u pitanju komunikacijska strategija, a ne program.

“Ono što mi je zapelo za oko, i SDP i HDZ i Most i neke druge stranke nažalost se nisu riješile ostavštine socijalističkog atavizma, Glavna mantra je država će napraviti nešto. Država će napraviti agenciju za iznajmljivanje nekretnina, booking.com itd. Oni opet izmišljaju agencije za agencijom kako bi se to nekome svidjelo. Mene je iskreno strah tih njihovih obećanja jer neka od njih koja su medijski najviše popraćena završe osnivanjem nekih novih agencija”, rekao je Opačak.

Ljevica i njihove mogućnosti

Opačak je istaknuo kako se desnica napokon podijelila, ali da je loše što toga nema i na ljevici.

“Imamo HDZ i desnije od HDZ-a, Most. Imamo Škoru koji je uzeo sve desnije od HDZ-a. Na ljevici to nemamo što je jako loše. Jako je loše što je SDP odlučio prigrabiti sve lijeve i lijevo-liberalne stranke pod svoj kišobran. Na kraju će se dogoditi da imamo manjak demokracije. Moglo bi se dogoditi da sutra opet imamo žetončiće i to je jako loše za demokraciju. To nam ne treba i u tom se pogledu slažem s Vladimirom Šeksom: predizborne koalicije treba zabraniti”, poručio je.

“Njihovo okupljanje pokazuje da SDP od tih stranaka ne dobija ništa. SDP jedini u toj koaliciji imaju neku snagu, IDS u Istri također. Međutim, Glas, HSS, Čačić, Bajs iz Bjelovara – to su ljudi koji ne mogu ući u Sabor samostalno, odnosno, ulaze na listama SDP-a a ne pridonose. A ako Beljak i Bernardić nastave trabunjati kao dosad lako se njihovih 28 ili 29 posto, pretvori u 23 posto”, dodao je.

Naglasio je i da su tu još i Možemo!, Radničke fronte, Zagreb je naš, Tomašević, tj. lijevo-zelenu koaliciju koja bi mogla SDP-u odgristi komad kolača tako da na kraju SDP uopće ne postane relativni pobjednik. Također je predvidio da bi mogli dobiti tri do četiri mandata.

“Lijepo je da konačno imamo pravu ljevicu koja će istinski zagovarati radnička prava. Žao mi je šti su njihova razmišljanja ostala daleko u 19 stoljeću.”, kazao je Opačak.

Bandić i njegova budućnost

“Po nekim internim anketama, Bandić osvaja jedno do dva mjesta u Saboru. Koliko će on uspjeti kupiti žetončića, kao što je inače uspijevao, to tek trebamo vidjeti”, rekao je Opačak.

Cijeli razgovor možete poslušati OVDJE.

Komentari