Mirando Mrsić: Birači SDP-a nemaju vjere da ih Bernardić, kao premijer, može voditi kroz tešku ekonomsku krizu koja nas očekuje

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Približavaju se parlamentarni izbori koji su ove 2020. godine, obilježeni izazovima, što zbog pandemije koronavirusa, što zbog velikog potresa koji je pogodio Zagreb i ostavio iza sebe značajnu štetu. Nesumnjivo je kako će ove dvije paralelne krize utjecati na izborne rezultate.

Zbog toga sve više u središte pažnje ulazi gospodarska situacija u Hrvatskoj koja će ove jeseni gotovo sigurno biti obilježena dubokom recesijom. Pa tako neobično veliku pozornost dobivaju i gospodarski programi stranaka i koalicija koje izlaze na izbore. Kako se relativno razjedinjena ljevica postavlja prema gospodarstvu, ali i koji su potezi SDP-a i Davora Bernardića promašeni za portal Otvoreno komentira predsjednik ‘Demokrata’  Mirando Mrsić.

Demokrati su svoju poruku odaslali preko predizbornih plakata gdje jasno tvrde kako ‘Bero nije riješenje’ otvorivši predizbornu paljbu izravno prema Davoru Bernardiću i SDP-u, Mrsić objašnjava zašto s tim stavom izlaze na izbore i tvrdi kako birači SDP-a ne vjeruju kako ih Bernardić kao premijer može voditi kroz tešku krizu koja nas očekuje.

“Tog su stava većina građanki i građana Hrvatske od lijevo prema centru koji su se primarno okretali prema SDP-u. Sada su razočarani jer više nemaju vjere kako ih Bernardić, kao premijer, može voditi kroz tešku ekonomsku krizu koja nas očekuje. Ovime je i SDP razočarao svoje vjerno biračko tijelo. Pored toga, u svom kopiranom programu ponudili su med i mlijeko, ali med i mlijeko, za sada, neće teći u Hrvatskoj. Kada nam se državna blagajna prazni brzinom munje, a još ne znamo hoće li i kada biti drugi val korona pandemije, treba nam, prije svega, političke odgovornosti i volje da se uhvatimo u koštac s problemima koji nas očekuju”, tvrdi Mrsić.



Snažna liderska ruka

Mrsić također smatra kako je uloga države zaštita njezinih građana. Tu posebno naglašava zdravstveni sustav, gdje smatra kako je upravo uloga države osigurati zdravstvenu skrb, a za to je potreban lider.

“Treba nam snažna liderska ruka koja će se znati oduprijeti korupciji, nepotizmu, klijentelizmu i svemu što osiromašuje hrvatske građanke i građane. Svemu što priječi da naša djeca i radno sposobni ostanu u Hrvatskoj. Država mora štititi svoje građane na pravedan način, osigurati im zdravstvenu skrb jer zdravlje jest najvažnije. To sam, kao liječnik, onkolog, vidio bezbroj puta u svojoj ordinaciji. Kad vam čovjek dođe s karcinomom, tada sve ideologije padaju u vodu, ostaje samo briga za zdravlje i da učinite sve što je u vašoj moći da čovjek preživi. Da sačuvate život. Ogolimo se, onako ljudski, u trenutcima kada nam je zdravlje u pitanju”, smatra Mrsić.

“Ne treba do toga doći da možemo biti ljudi i brinuti o drugima. Možemo zajednički, s puno odgovornosti, snage i volje napraviti pomake u našoj Hrvatskoj da postane moderna zemlja u kojoj se može živjeti, a ne preživljavati. I iskreno mi je, kao liječniku i čovjeku, žao što su pojedini zdravstveni radnici koji su bili dio tima nacionalnog Stožera civilne zaštite žrtvovali najprincipijelnija načela svoje struke za 15 minuta političke slave. Sve je prolazno, samo čovjek ostaje čovjek”, dodaje Mrsić.

‘SDP je izgubio korijene socijaldemokracije’

Mrsić smatra kako je SDP izgubio svoj put, a to je prema njemu put socijaldemokracije. Ovdje proziva upravo Bernardića i njegove najbliže suradnike da su okrenuli leđa radniku i pogodovali poslodavcima, što se prema Mrsiću je izdaja socijaldemokratske ideje.

“Nažalost, SDP je negdje po putu izgubio korijene socijaldemokracije. Ona se ne gradi na riječima već djelima. Mene su izbacili iz SDP-a zato što sam predložio zakonske izmjene koje su išle u korist radnika, a većina u vodstvu stranke, Bero i njegovi ljudi, zagovarali su koncept koji pomaže poslodavcu. Ja sam htio zaštititi radnike koji su imali ugovor na određeno i destimulirati takav način zapošljavanja, a oni su htjeli dati potpore poslodavcu koji bi radnika, nakon što ga godinama drži zaposlenog na određeno vrijeme, napokon zaposlio na neodređeno, Jako puno ega, a jako malo stvarnog rada i brige o hrvatskim građankama i građanima vidljivo je u vodstvu SDP-a i načinu kako preslaguju svoje izborne liste”, smatra Mrsić.

Mirando Mrsić tvrdi kako se Demokrati i Hrvatski Laburisti iskreno govore o stvarnim problemima u Hrvatskoj, te kako su oni taj glas građana i građanki koje traže promjene.

“Mi, u koaliciji Demokrata i Hrvatskih laburista dijelimo iste vrijednosti. Ne obećavamo šarene laži, govorimo o realnom stanju u kojem se Hrvatska danas nalazi. Toga danas nasušno fali u hrvatskoj politici, a to poručuju građanke i građani. Treba upravo taj glas slušati. To se danas, u većini slučajeva u politici, ne radi”, govor Mrsić.

‘Imamo dobru poveznicu s Damirom Kajinom’

Suradnju s Damirom Kajinom, Mrsić ocjenjuje kao element koji može dati Istri i Kvarneru novi vjetar u lađa i pomoći im u krizi koja nas očekuje, a tu suradnju ‘Demokrati’ žele proširiti i koalicijski okupiti pojedince i stranke s kojima dijele iste stavove.

“Damir Kajin je veliki borac protiv korupcije, saborski zastupnik s najvećom minutažom za saborskom govornicom i jedni pravi glas Istre i Kvarnera u Saboru. Upravo smo mi Demokrati i naš koalicijski partner Hrvatski laburisti primijetili da je to dobra poveznica s Damirom Kajinom. Dijelimo slične vrijednosti i cilj da Istru, Kvarner i cijelu Hrvatsku osovimo na noge kako bi se mogla boriti protiv teške ekonomske krize. Koalicijski okupljamo stranke i snažne pojedince, ljude s voljom i željom da od Hrvatske naprave zemlju primjer u euro zajednici, a ne zemlju slučaj”, jasan je Mrsić.

Program koalicije planiraju predstaviti sljedeći tjedan, a kako kaže Mrsić, temelj programa će biti, između ostalog zaštita radnika, obrazovanje, jačanje gospodarstva, ali i obnova Zagreba nakon potresa.

“Program koalicije ćemo predstaviti sljedeći tjedan,a temeljit će se na očuvanju demokratskih vrijednosti, ravnopravnosti, izlasku iz krize, jačanju gospodarstva, većim pravima i zaštiti radnica i radnika, obrazovanju, jednakom pravu na zdravstvenu skrb za sve, borbi protiv korupcije, politički neobojenom pravosuđu i obnovi Zagreba nakon nemilog potresa”, govori Mrsić.

“Turizma neće biti ove godine. To je veliki problem. Zaduživanje će biti teže, to smo trebali ranije napraviti. Novci iz EU neće tako brzo stići, koliko nama brzo trebaju. Niti će ih biti dovoljno. Mi moramo pokrenuti naše resurse. Moramo razvijati svako selo i regiju na jednak način. To i još puno toga se mora napraviti, što trenutno ne čini HDZ-ova vlada, a to neće moći napraviti niti Bernardić s Restart koalicijom”, dodaje Mrsić.

‘Plenković pokušava utjecati na DORH’

Mrsić se također osvrnuo i na aktualnu aferu u kojoj je došlo do uhićenja Josipe Rimac, te ostalih koje DORH, između ostaloga sumnjiči za pogodovanja i korupciju, ali i na izjavu premijera Plenkovića kako se DORH treba baviti i SDP-om.

“DORH bi se trebao baviti svima koji državnu kasu gledaju kao svoj privatni džep. Plenković, na svojoj dužnosti, nije smio komentirati s čime se treba baviti DORH. Time pokazuje da želi utjecati na DORH, a to ne smije. To je bahati stil vođenja, sada tehničke vlade i načina kako se HDZ ponaša prema svim institucijama u državi. Afera ‘Vjetroelektrane’ plastičan su primjer korupcije koja se umrežila kroz sfere našeg društva. Ovo je tek samo površina”, smatra Mrsić.

Tu Mrsić također smatra kako za borbu protiv korupcije treba hrabrosti, koje očito nedostaje u hrvatskoj politici, te da se korupcija jedino može zaustaviti sa snažnim i neovisnim pravosuđem.

“Nažalost. Za borbu protiv korupcije treba odgovornosti i hrabrosti. Morate biti imuni na čari korupcije. Te čari su moć i novac. Često se vide osobe u politici koji nemaju riješena svoja egzistencijalna pitanja pa kroz politiku olako posegnu u državni džep, a fiktivna ih moć osokoli da zagrabe još dublje. To je slučaj Rimac, a i HDZ-a koji unutar svoje stranke ne može zaustaviti krake korupcije jer je teško opstati i zadržati političku poziciju. Tu se poklekne pa se pridruže lavini. Tu lavinu korupcije treba zaustaviti. Obasjati suncem pravosuđa koje je neovisno o bilo kojoj stranačkoj iskaznici”, zaključuje Mirando Mrsić.

Komentari