Milanović: Ne sviđa mi se što se u ovoj kampanji laže više nego ikad

Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Republike Zoran Milanović pozvan je na svečanost otvaranja Kaštela Morosini-Grimani u općini Svetvinčenat gdje se kratko obratio novinarima.

Na početku je komentirao najaktualniju temu – otvaranje granica u svjetlu širenja zaraze koronavirusa i parlamentarnih izbora. Zoran Milanović ne smatra da se radi o ishitrenim odlukama:

“Nije ni kod nas bajno. Koronavirus je nezgodna bolest, znamo tko teško obolijeva, tko umire, koga treba najviše zaštititi, tu se ništa bitno nije promijenilo. Treba u tome biti konzistentan i onda donositi odluke. Ne znam ima li stožer još pravno utemeljenje za rad.”

Komentirajući činjenicu da je dvoje ustavnih sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske predložilo pokretanje postupka ocjene ustavnosti nekih odluka koje je donosio Stožer civilne zaštite tijekom koronakrize, Milanović je rekao da ne zna ništa o tom slučaju, posebno o motivima sudaca. Premda se u kampanju nije miješao, još jednom je pozvao građane da izađu na izbore.



“Po ne znam koji put pozivam ljude da iskoriste svoja prava. Ne nabijam im na nos da je to dužnost, ne, to je pravo, a da je dužnost, bilo bi sankcija. Moja pozicija nakon izbora može biti jako delikatna, može biti banalna. Ako bude komplicirana situacija, svi ćete gledati u mene i pitati se. Moram se odmaknuti od toga, biti nepristran. Dat ću mandataru puno vremena, dok god se ne iscrpe sve šanse, novi izbori su šteta.”

Bitno je da uvjeti na biračkim mjestima funkcioniraju, istaknuo je predsjednik, te da nema prigovora.

“Naš sustav biranja je dobar, nije savršen, ali postoji nešto važnije – javno povjerenje u legitimnost procesa. Da kad se zatvore birališta i zbroje glasovi, da nitko ne podiže ruku i nema prigovora. U Hrvatskoj gubitnici praktički istog trena priznaju rezultate izbora i to je dobar običaj, to je dobro za zemlju. Nemojmo dirati ovaj sustav glasanja, ne postoji savršen sustav, ali postoji javno povjerenje da je to to. Nikad neće moći svi glasati, čak i da hoće”, rekao je Milanović.

Dodao je da je korištenje javnih resursa u kampanji neizbježno i da je to sad “jalovo predbacivati Plenkoviću”, no i da nikad nije bilo više laži kao u ovoj kampanji.

“Ako stvari koristiš u svrhu kampanje, ljudi će to vidjeti. Nemam osnove da to kritiziram, građani će sami procijeniti što je dobro. Mislim da je u Hrvatskoj to na normalnoj razini. Ne sviđa mi se što se laže više nego ikad. Uvijek je bilo natezanja i pretjerivanja u kampanjama, ali izvrtanja činjenica, laganja, izmišljanja, toga kao sad nikad nije bilo i u tom smislu kao zemlja nazadujemo. Ne biraju se sredstva”, istaknuo je predsjednik, prenosi N1.

Ne zna zašto se otvaraju granice i napominje da bi nas Slovenija mogla staviti na crvenu listu. S koronavirusom treba naučiti živjeti, a ne stvarati paniku i dizati tenzije, zaključio je.

Komentari