Medved: Proces odabira kandidata HDZ-a za izbore odrađen je korektno

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u subotu nakon sastanka na kojem je HDZ sastavljao izborne liste, da je proces odabira HDZ-ovih kandidata za parlamentarne izbore odrađen korektno, uvažavajući prijedloge.

“Proces odabira od tako velikog broja predloženih kandidata od strane županijskih organizacija stranke, u ovom procesu usuglašavanja sa županijskim predsjednicima odrađen je iznimno korektno, poštujući prijedloge naše baze, naših temeljnih organizacija, uvažavajući svaku izbornu jedinicu i sve složenosti koja ona nosi”, poručio je Medved.

Komentirao je i događanja u SDP-u, gdje su neki članovi stranke zbog nezadovoljstva odbili biti na izbornoj listi, ustvrdivši da će za razliku od njih, HDZ imati najbolje kandidate za izbore koji će biti usuglašeni i s bazom i županijskim organizacijama.

Potvrdio je da su na današnjem sastanku razgovarali o svim kandidatima, a tako i o saborskom zastupniku Stevi Culeju koji je na predsjedničkim izborima podržao Miroslava Škoru.



Uz Culeja u 5. izbornoj jedinici, kao potencijalni kandidat u 2. izbornoj jedinici spominje se i hrvatski branitelj te bivši savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović Ante Deur. Tu su i povjesničar Ivo Lučić u 1. izbornoj jedinici te u 9. Božidar Kalmeta koji je u subotu ustvrdio da “uvijek doprinosi stranci”.

Spominje se i bivša ministrica demografije Nada Murganić koja je u subotu kratko izjavila da će se, ako to stranačka tijela potvrde, kao i uvijek “truditi da ne osramoti stranku” te da ne razočara onaj dio građana koji u nju ima povjerenja.

Ministar uprave Ivan Malenica u subotu je kratko istaknuo da se nada najboljem rezultatu na izborima, a ministar zdravstva Vili Beroš da slože pobjedničke liste.

HDZ-ove izborne liste bit će finalizirane u ponedjeljak, kada se sastaju Predsjedništvo i Nacionalno vijeće

Uže vodstvo HDZ-a i predsjednici županijskih organizacija stranke u subotu su od 10 sati u Središnjici HDZ-a u Zagrebu imali sastanak oko izbornih lista.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je ranije u subotu da će liste biti finalizirane u ponedjeljak, kada se sastaju Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke.

Nositelje lista HDZ je objavio početkom mjeseca. Tako će nositelj izborne liste u 1. izbornoj jedinici biti predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, a glavni tajnik stranke Gordan Jandroković u drugoj. Žarko Tušek nosit će izbornu listu u trećoj izbornoj jedinici, potpredsjednik stranke Ivan Anušić u četvrtoj, a ministar financija Zdravko Marić u petoj.

U šestoj izbornoj jedinici HDZ-ovu listu će nositi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u sedmoj ministar Medved, potpredsjednik stranke Oleg Butković u osmoj te ministar Malenica u devetoj izbornoj jedinici. Ministar Beroš nosit će listu u desetoj izbornoj jedinici, a potpredsjednica stranke Zdravka Bušić u 11. izbornoj jedinici.

Komentari