KULTNA PJEVAČICA MAGAZINA ULAZI U POLITIKU Bit će kandidatkinja Radničke fronte u VIII. izbornoj jedinici

Ljiljana Nikolovska / Facebook

Radnička fronta u ponedjeljak je zajedno sa svojim koalicijskim partnerima Možemo, Novom ljevicom, ORaH-om, Zagreb je naš i Za grad predala liste za predstojeće parlamentarne izbore. Među brojnim imenima, na zadnjem mjestu u VIII. jedinici se nalazi i jedno veliko iznenađenje: Ljiljana Nikolovska, kultna pjevačica Magazina, je jedna od kandidatkinja.

Kako piše u priopćenju Radničke fronte, ovo nije prvi put da Nikolovska surađuje s ovom strankom. Na prethodnim predsjedničkim izborima je poručila biračima da podržava Katarinu Peović jer se radi o nepotkupljivoj kandidatkinji koja ima ozbiljnu namjeru mijenjati postojeću situaciju. Tom prilikom je prepoznala političku situaciju u Hrvatskoj kao igru dva ogranka jedne te iste kapitalističke stranke koja se igra dobrog i lošeg pandura.

‘Jesu li ikog od vas pitali smiju li strancima prodati vodu, obalu, patente, postrojenja, tvornice, radnička i humana prava, a kamoli da su vas isplatili za ulog?’, pitala se Nikolovska tom prilikom.

Ljiljana Nikolovska, kultna pjevačica Magazina, je za mnoge i danas simbol bezbrižne mladosti i Splita osamdesetih, koji tada nije slovio za centar nacionalizma i klerikalizma, već je predstavljao nešto upravo suprotno. Mnoge je iznenadilo kada je, s obzirom na to da ranije nije izrazila podršku nijednoj opciji u Hrvatskoj, podržala Katarinu Peović na predsjedničkim izborima 2020.



Ipak, Nikolovska već neko vrijeme izražava protivljenje vlasti Donalda Trumpa i podršku donedavnom natjecatelju za predsjedničkog kandidata Demokrata, Bernieju Sandersu, čije je zauzimanje za socijalnu pravdu i javni interes prepoznala i kod Peović. Ostalo je zapažena i njena reakcija na izjave Kolinde Grabar-Kitarović o „željeznoj zavjesi“.

Tom prilikom ova prva i za mnoge omiljena pjevačica Magazina je ironizirala: „I ja san bila muzičar, proputovala cili svit, isla na ponoćke, vinčanja i pričesti u crkvu, išla na balet, u doktora, zubara, ljetovanja i zimovanja kad god su mi naredili, iza te iste željezne zavjese.“

Ljiljana je na vrhuncu slave zbog ljubavi napustila tadašnju Jugoslaviju i nastanila se u Kaliforniji, gdje živi i danas. Nedugo nakon njenog odlaska, obitelj Nikolovski je izbačena iz svoga stana u Splitu kada je njen otac otišao u Makedoniju u posjetu umirućem bratu. Nakon brojnih pretrpljenih prijetnji, maltretiranja i seljenja na relaciji Hrvatska-Makedonija-Beograd-SAD, hrvatsko pravosuđe je tek 2011. odredilo da se njenim roditeljima, Bori i Veri Nikolovski, vrati stan koji im je oduzet po istom principu kao što je to bio slučaj s brojnim drugim ljudima „nezgodnog“ prezimena, prenosi N1.

Komentari