Jandroković poslao naputak HDZ-ovim organizacijama vezan uz prikupljanje donacija. Evo od koga ne smiju uzimati novac

Marko Todorov / CROPIX

Kako se zahuktava kampanja za parlamentarne izbore tako stranke kreće i s prikupljanjem donacija za plaćanje troškova. Oglasi i oglasni prostori nisu jeftini, ali HDZ se odlučio na jedan drastičan korak.

Naime predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković donio je odluku da HDZ-ove podružnice ne smiju primati novac od tvrtki koje su koristile mjere Vlade zbog epidemije.

“nastavno na Naputak za prikupljanje donacija za financiranje izbora za zastupnike u Hrvatski sabor…želimo vas izvijestiti da tvrtke koje su koristile mjere Vlade RH vezane za koronavirus ne mogu biti donatori Hrvatske demokratske zajednice”, piše u naputku glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića pod naslovom ‘Neželjene donacije’.

U slučaju da neke tvrtke koje su koristile mjere ipak uplate donaciju, a HDZ.ovci to ne budu vidjeli na vrijeme, HDZ će ta sredstva onda proslijediti u Državni proračun.



HDZ dobiva najviše novca iz državnog proračuna

Podsjetimo, Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav 2019. godine je jednoglasno i bez rasprave donio odluku o raspoređivanju sredstava za rad 18 političkih stranaka i 6 nezavisnih zastupnika kojom im se iz ovogodišnjeg državnog proračuna osigurava 56,5 milijuna kuna.

Najviše novca, 22,1 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna dobio 14,6 milijuna kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica.

Mostu nezavisnih lista s 11 zastupnika i tri zastupnice ove godine će na račun iz proračuna sjesti 5,4 milijuna kuna, HNS-u, pod čijim je znakom u Sabor ušlo tri zastupnika i šest zastupnica dobiva 3,6 milijuna kuna, a HSS sa četiri zastupnika i jednom zastupnicom 1,9 milijuna kuna.

Po tri zastupnika Živog zida, IDS-a i SDSS-a za rad u ovoj godini imaju osiguranih 1,1 milijun kuna. Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU s po dva zastupnika dobit će po 761 tisuću kuna.

HSLS, HRAST, SNAGA, HDSSB, Narodna stranka – Reformisti, Abeceda demokracije, Stranka rada i solidarnosti-Bandić Milan 365 s po jednim zastupnikom, te nezavisni zastupnici Željko GlasnovićRobert Jankovics, Furio RadinVladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 380 tisuća kuna, dok će Ermina Lekaj – Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na deset posto veću naknadu, dobiti 418 tisuća kuna.

HDZ, SDP i HNS te stranka Milana Bandića redovite prijavljuju i najviše novca od donacija.

Komentari