Jandroković o inicijativi sudaca Ustavnog suda: Ovo je očito puštanje informacija s ciljem da se stvori atmosfera neizvjesnosti

Nositelj HDZ-ove liste u II. izbornoj jedinici Gordan Jandroković odgovarao je danas na pitanja novinara. Komentirao je, između ostaloga, i inicijativu dvojice sudaca Ustavnog suda za ocjenom ustavnosti odluka Stožera.

“Zadnji tjedan kampanje je vrlo važan, postoji jedan dio birača koji odluku donose u zadnjem tjednu, neki odluku čak donose u zadnja dva-tri dana”, istaknuo je Jandroković dodavši da Hrvatskoj prestoji izazovno vrijeme koje zaslužuju da na njenon čelu budu dokazani i odgovorni ljudi.

Bernardić se nije uspio nametnuti kao lider

Komentirajući večerašnje sučeljavanje između dvojice šefova dvije najveće stranke u Hrvatskoj – Andreja Plenkovića i Davora Bernardića – Jandroković kaže kako je Bernardić svojim izjavama pokazao kako se ne može nositi s izazovima koji nas čekaju.

“Bernardić se nije uspio nametnuti ni kao lider oporbe čije ponašane i izjave pokazuju da se on ne bi mogao nositi s izazovima koji nas čekaju. Očekujem da će danas građani jako dobro virdjeti razliku između onoga što predstavljaju Plenković i Bernaridć”, smatra on.



Očekuje izlaznost kao i na svim dosadašnjim parlamentarnim izborima te kako će svi epidemiološki standardi biti osigurani.

“Nije ništa većih rizik taj izborni dan nego svakodnevni život, turizam, gospodarstvo – sve ono što se svakodnevno događa oko nas”, smatra Jandroković.

Komentirao je i inicijativu dvojice sudaca za ocjenom ustavnosti odluka Stožera.

“Vidio sam samo priopćenje predsjednika Ustavnog suda koji kaže da nije bilo pokretanja postupka., nego da se radi o inicijativi dvojice sudaca koji su uvijek u ovakvim situacijama na strani lijeve opcije. I čini mi se da je ovdje došlo do određene instrumentalizacije svoje pozicije unutar Ustavnog suda od strane te dvojice sudaca i pokušaja davanja vjetra u leđa inicijativi koja je pokrenuta i od jednog dijela SDP-ovih zastupnika”, kaže Jandroković.

“Ovo je neobično da dva suca idu javno sa svojom inicijativom, jer se nalazimo u završnom tjednu. Mislim da se takve stvari trebaju rješavati unutar samog Ustavnog suda. Ovo je očito puštanje informacija s ciljem da se stvori atmosfera neizvjesnosti i važno je da je Ustavni sud rekao da nema pokretanja postupka i da se očito radi o pokušaju dva suca da tu temu stave u prvi plan”, dodaje.

Nije primjereno tu temu ubaciti u javni prostor šest dana prije izbora

Na pitanje naše reporterke Katarine Brečić može li se to smatrati pokušajem utjecaja na Ustavni sud, odgovara negativno i kaže da samo izražava komentar.

“Pa kako bi moje izjave mogle biti utjecaj na rad Ustavnog suda? Samo komentiram da bi Ustavni sud prvo unutar sebe trebao dogovoriti pravila komuniciranja prema van i nakon toga jedinstveno nastupati. Oni uvijek imaju prava na izvdojena mišljenja kada je u pitanju konačni pravorijek.”

“Ali u ovoj situaciji, šest dana prije izbora, ubaciti u javni prostor takvu temu koja ima popriličan utjecaj na političku situaciju i na odabir građana smatram da nije primjereno. Ne radi se ni o kakvom utjecaju na sud. Bilo bi puno bolje i za demorkaciju i za džavu da Ustavni sud svoje odluke komunicira jedinstveno, zajednički, a ne da svaki sudac prije nego bude donesena odluka svoje stavove i mišljenja iznosi pojedinačno prema van. Mislim da to nije dobra praksa”, zaključuje Jandroković.

Komentari