REAKCIJE NA IZLAZNE ANKETE Restart razočaran, HDZ polako slavi, Milanović već razgovarao s Plenkovićem

Cropix

U 19 sati u Hrvatskoj su zatvorena biračka mjesta na kojima je biran novi saziv Hrvatskoga sabora, prvi izborni rezultati očekuju se oko 21 sat.

Prema prvim izlaznim anketama HDZ osvaja 61 mandata, Restart koalicija 44, Domovinski pokret 16, Možemo 8, Most 8, Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus 3 mandata.

Iz ureda predsjednika potvrđeno je kako je Zoran Milanović već razgovarao predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem i predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, odmah nakon objave izlaznih anketa.

Na upit je li presjednik danas glasao poručeno je kako je to glasanje osoban stav predsjednika.



Restart razočaran

Prve izlazne ankete komentirao je Branko Grčić iz Restart koalicije.

“Ako ovako bude, onda je to zaista potop za Restart. Očekivali smo u najmanju ruku egal”.

Više pročitajte OVDJE.

POTOP RESTART KOALICIJE: Davora Bernardića već sad prozivaju istaknuti članovi SDP-a

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić rekao je u nedjelju za rezultate izlaznih anketa prema kojima je Restart koalicija dobiva 44 mandata na izborima, da treba pričekati do prvih DIP-ovih rezultata, ali i da je narod uvijek u pravu.

“Mislim da smo svi iznenađeni što je 100 tisuća građana Hrvatske manje izašlo na izbore. Što se tiče anketa, pričekajmo sljedeća 2 sata, očito je da je pad u zagrebačkim izbornim jedinicama”, kazao je Ostojić u izbornom stožeru na Iblerovom trgu.

HDZ optimističan

Prve izlazne ankete komentirao je HDZ-ov Tomislav Ćorić.

“Zahvaljujem svim građanima koji su izašli. Izlazne ankete zovu na optimizam za HDZ, ali pričekat ćemo konačne rezultate”, rekao je Ćorić.

Više pročitajte OVDJE.

Jandroković: Za formiranje većine tražit ćemo one koji su spremni preuzeti odgovornost za Hrvatsku

Željko Reiner izrazio je u nedjelju zadovoljstvo rezultatom izlazne ankete, po kojoj HDZ ostvaruje 61 mandat, poručivši kako je ta prednost zaslužena radom tijekom cijelog prošlog mandata.

“Izlazna anketa daje značajnu prednost HDZ-u, mi smo to i očekivali. Ta prednost je uistinu zaslužena radom tijekom cijelog prošlog mandata. Vjerujem da ćemo na temelju takvih predviđanja imati otprilike slične rezultate izbora. Ovo je anketa bez dijaspore i rezultati mogu čak i bolje izgledati kada dođu konačni rezultati”, rekao je Reiner novinarima u HDZ-ovu izbornom stožeru u Arheološkom muzeju.

Reiner: Prednost HDZ-a zaslužena je radom tijekom cijelog prošlog mandata

Domovinski pokret zadovoljan

“Zahvaljujem se svim našim glasačima i volonterima i čestitam svima koji su dali glas povjerenja Domovinskom pokretu. Mi smo prije 90 dana počeli djelovati kao stranka i ovaj rezultat je jako dobar. Po izlaznim anketama imamo dva mandata. Ovo je prvi put da sam se i ja uključio u političku utakmicu i moram reći da sam zadovoljan. Iščekujemo konačne rezultate i drago mi je da blago rastemo”, rekao je Stjepo Bartulica za Otvoreno.

(VIDEO) Bartulica za Otvoreno: Ovaj rezultat je jako dobar. HDZ će bez Domovinskog pokreta teško sastaviti vladu

“Izuzetno smo zadovoljni. To su tek preliminarni rezultati. Domovinski pokret je stranka koja je imala osnivačku skupštinu tek 29. veljače”, rekla je.

Više pročitajte OVDJE.

Zahtjevni izbori

Zbog pandemije koronavirusa bili su to vrlo zahtjevni izbori za provedbu, odaziv je bio relativno dobar, do poslijepodne je glasovalo milijun 150 tisuća birača (34, 04 posto), no slabiji od onoga iz 2016. (37, 2 posto).

Izbori su završeni i u većini od 42 države u inozemstvu, no zbog vremenske razlike ‘vrata’ na nekolicini biračkih mjestima zatvorit će tek u ponedjeljak ujutro po hrvatskom vremenu, poput onih u Kanadi te u Chicagu i Los Angelesu.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) birači su bili disciplinirani i strpljivi, nije bilo ni ozbiljnijih nepravilnosti.

Na nedjeljnim izborima birao se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam su birali pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Pravo glasa imalo je 3 milijuna 860 tisuća birača, izbore je provodilo 75 tisuća članova i biračkih odbora i izbornih povjerenstava, nadziralo ih je oko 8700 promatrača.

U 19 sati završena je i dvodnevna izborna šutnja, nakon će biti objavljene i prve izlazne ankete.

Komentari