I MOST IZLAZI NA IZBORE NA LISTI ZA DIJASPORU Raguž i Milović glavni aduti te stranke za 11. izbornu jedinicu

Izbori za Hrvatski sabor, koji se održavaju 5. srpnja, u 11. izbornoj jedinici (Hrvati koji žive izvan Hrvatske) mogli bi biti znatno zanimljiviji u odnosu na prethodne cikluse i to prvenstveno zbog većeg broja političkih opcija koje će kandidirati ozbiljne kandidate.

Od osamostaljenja Hrvatske pa do danas, gotovo uvijek su među Hrvatima koji žive izvan RH prolazili kandidati HDZ-a RH, odnosno HDZ-a BiH. Na posljednjim općim izborima dogodilo se svojevrsno iznenađenje jer u Sabor kao neovisni kandidat ušao general Željko Glasnović. Uz njega, u Sabor su ušla i dva kandidata Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić i Željko Raguž.

I MOST izlazi na izbore u XI izbornoj jedinici

Na ovim izborima je pak jaku listu u 11. izbornoj jedinici ponudio MOST koji je sklopio politički savez s Hrvatskom republikanskom strankom (HRS) iz BiH. Tako će predsjednik HRS-a Slaven Raguž biti nositelj liste na kojoj se još nalaze Tvrtko Milović, trenutni urednik dokumentarnog programa na BHT i Ivana Ćubela, nekadašnje zaštitno lice Naše TV. Također, na istoj listi bi se mogao naći i Ivica Brešić iz Livna, koji je aktualni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi HBŽ-a.

Nositeljica liste HDZ-a za 11. izbornu jedinicu je Zdravka Bušić, a po novi mandat bi mogao krenuti i general Glasnović za kojeg se špekuliralo da bi mogao nastupiti zajedno sa Domovinskim pokretom Miroslava Škore, no tu informaciju nismo mogli potvrditi.



“Istina je da se kandidiram za Sabor. Ali istina je i da ovo nije moj formalni ulazak u politiku. Već dugo sa svojim dobrim prijateljem Slavenom Ragužom razgovaram kako su Hrvati središnje Bosne, pa i Bosne generalno, politički zapostavljeni. Nedavno me upravo tim povodom pitao za koga smatram da bi mogao biti kandidat na listi MOST-a za Sabor iz središnje Bosne. Došli smo do nekoliko imena, koja iz različitih razloga nisu smjela na listu. Slaven je na koncu pitao mene, i ja, kao netko kome su Hrvati središnje Bosne uvijek bili prioritet, nisam mogao odbiti“, rekao je Milović za Dnevnik.ba uz napomenu da ne ulazi ni u jednu stranku nego da je neovisni kandidat na listi MOST-a.

“Ideja je da promoviram političke interese Hrvata Bosne i središnje Bosne. Da ih nakon medijskoga zastupanja pokušam zastupati na nekoj višoj razini, pa i Saboru ako bude dovoljno glasova. MOST je lista koja se nikad nije kompromitirala po pitanju BiH tako da su oni logičan izbor. Što se mene tiče, ja ostajem nestranačka osoba koja će i u kampanji raditi manje više ono što radim čitav svoj profesionalni vijek – zastupam interese Hrvata iz Bosne”, istaknuo je Milović.

Komentari