HRT doveo Plenkovića na popravni i pokazao svima kako se vodi intervju s premijerom

Ronald Gorsic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković maloprije je dao intervju HRT-u. S njim je razgovarala novinarka Zrinka Grancarić koja je u svom uvodnom govoru pokušala objasniti zašto Plenković, nakon dva dana i intervjua u Nedjeljom u 2, opet gostuje na HRT-u. Danas se, naime, trebala održati debata Andreja Plenkovića i Davora Bernardića, koju je šef SDP-a odbio. Novinarka Grancarić rekla je kako, s obzirom na to, Plenković ima pravo na svoj intervju.

Za slučaj da vam je promaknulo, zbog onog intervjua u nedjelju, glavni urednik HTV-a i Međunarodnog programskog kanala Bruno Kovačević napao je voditelja i urednika emisije Aleksandra Stankovića jer je – previše napadao premijera.

Stanković mu je danas odgovorio da se “novinari ne trebaju i ne smiju ulizivati predstavnicima vlasti”.

Premijer otišao zadovoljen

Nakon današnjeg intervjua na HRT-u, premijer Plenković je, vrlo je izgledno, iz studija izašao zadovoljan. Novinarka ga je pustila da na dugo objašnjava uspjehe svoje Vlade, nije mu upadala u riječ, a valjda najprovokativnije pitanje bilo je ono bi li sad izabrao druge suradnike, budući da je većina ministara iz ove Vlade otišla zbog sumnji u muljanje s imovinom. Na to je premijer praktički odgovorio da su sve to bili bezvezni napadi na njegove ministre koji su bili “maksimalno požrtvovni”.



“Šteta je što je vaša soba prazna, i što je šef opozicije, očito iz straha, odbio doći na sučeljavanje. Moram priznati da mi je to jedna od najvećih i najnevjerojatnijih situacija u ovom mandatu, iako ih je bilo puno iza nas. Ovo je možda “točka na i” u smislu sposobnosti i hrabrosti da se preuzme odgovornost”, rekao je u samom uvodu Plenković, nakon čega je počeo odgovarati na pitanja što HDZ svojim izbornim listama poručuje biračima. Liste na koje je stavio Stevu Culeja, Miru Kovača i Božidara Kalmetu, kaže Plenković, pokazuju HDZ-ovu uključivost.

Nakon toga počeo je objašnjavati zašto će njegova vlada sigurno pobijediti na ovim izborima, kao i na onima 2016. godine. “Hrvatska je danas bolja zemlja nego prije, imali smo zdravi gospodarski rast, mi smo Vlada koja je smanjivala dug, povećavao se proračunski višak, povećavale su se plaće, mirovine, jačao međunarodni položaj…”, nabrajao je Plenković. Novinarka mu, ne posve neobično, nije pokušala ukazati na podatak koji je danas objavljen, a prema kojem je Hrvatska na ljestvici konkurentnosti najgora u EU i među najlošijima na svijetu. To, kako smo pisali, nije jedina ljestvica na kojoj se Hrvatska nalazi među najgorima.

Hvalio se i hvalio i hvalio 

Kad ga je novinarka pitala zašto nisu donijeli Zakon o obnovi Zagreba, premijer je opet detaljno objašnjavao kako je HDZ za Zagreb donirao 1,1 milijun kuna, da će platiti najamnine onima kojima su uništeni stanovi, da su dogovorili zajam u Svjetskoj banci i tako dalje. Na pitanje zašto još uvijek nema Zakona i danas je, naravno, ponovio odgovor kako se to “nije moglo na brzinu”.

Premijer je imao spreman odgovor i na pitanje kakve su šanse HDZ-u u Slavoniji, odnosno boji li se poraza. Kazao je kako je uvjeren da neće izgubiti izbore na istoku zemlje zbog “infrastrukturnih, poduzetničkih i obrazovnih projekata koje je njegova Vlada provela u Slavoniji”. “Imamo sjajnu listu i šaljemo pet ministara u četvrtu i petu jedinicu i očekujem pobjedu jer ondje imamo najbolje kandidate i najbolji program za budućnost Slavonije”, objasnio je premijer. Ovdje je možda zgodno podsjetiti da su iz projekta za spas Slavonije uglavnom profitirali HDZ-ovi tajkuni, o čemu je Telegram detaljno pisao. HRT-ova novinarka premijera na to ipak nije podsjetila.

Plenković je danas, dakle, dobio novu priliku za intervju u kojem ga nitko nije ometao da detaljno ispriča sve o uspjesima svoje Vlade. HRT je, rekli bismo, položio na popravnom, prenosi Telegram.

Komentari