Horvat: Vrlo brzo možemo očekivati novac od Europe; Čačić: Ako Restart ne uspije formirati Vladu apsolutno smo spremni razgovarati s Plenkovićem

Ako Restart ne uspije formirati Vladu apsolutno smo spremni razgovarati s Plenkovićem, kazao je Čačić koji kaže da očekuju od jednog do četiri mandata .

Kandidati za izbore u trećoj izbornoj jedinici sučelili su se u studiju Večernjeg lista. Zašto bi birači baš njima trebali dati svoj glas odgovorili su HDZ-ov ministar gospodarstva Darko Horvat, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić koji je na listi na zadnjem, 14. mjestu, varaždinski župan i šef Reformista Radimir Čačić te gradonačelnik Ivanca, HNS-ov Milorad Batinić.

Nove mjere

“Nisam vjerovao da će Vlada shvatiti što govorim. Izašle su prvo mjere koje su bile vic. Ja sam izašao, HUP i svi smo izašli s istim konceptom. Morate ući s dvije tri, četiri ozbiljne mjere i to je napravljeno. Neke ipak neke stvari nisu odrađene dobro”, kazao je Čačić.

“Mi se moramo zadužiti, nema zatvaranja, moramo se pripremiti na drugi val, primarno u turizmu”, dodao je Čačić.



“Ja kada slušam kolegu Čačića imam osjećaj da je sve to palo s neba”, kazao je Horvat. “U ponedjeljak će biti predstavljene nove mjere. Bit će tu i skraćeni radni tjedan”, kazao je Horvat. “Kolega Čačić nije imao nikuda nego je morao reći da su vladine mjere dobre”, kazao je.

“Mi imamo prisutnost agregatne potražnje. SDP je predložio mjere. Vrlo vam je loša i spora realizacija”, kazao je Hajdaš Dončić Horvatu.

“Ne moramo se bojati zaduživanja jer imamo EU koja se isto zadužuje koja će tek odlučiti kako će države članice vraćati taj novac”, dodao je.

Novac iz Europe

Vrlo brzo možemo očekivati novac od Europe, kazao je Horvat. “Vrlo brzo vidjet ćemo rezultate. Treba dati priliku likvidnosti” naglasio je Horvat.

“Ajmo se uozbiljiti”, rekao je Čačić. “Jel’ ima tu netko neozbiljan”, dodao je Horvat.

“Sve to što smo mi dobili, dobili bi i s HDZ-om i s Dreletom. Mi smo predzadnji u Europi, nije to zbog ove Vlade, mi smo sporije rasli, pa smo padali. Dobili smo više nego drugi, a vraćamo 0,4. Dali bi nam to uvijek, bez obzira na HDZ. Nije problem u novcu nije bio ni prije 10 godina, nama fale jamstveni fondovi, svi su osigurali jamstvene fondove”, kazao je Čačić.

“Ovakvom retorikom Čačić može na varaždinskom placu”, dobacio je Horvat.

“Apsorpcija se pokazuje kroz svaki natječaj putem kojeg povlačimo europski novac”, kazao je Horvat. Mandati i koalicije “HNS kao stranka je uvijek za dijalog, uključivi smo, s ekstremno lijevima i desnima nećemo ići. Mi planiramo tri mandata”, kazao je Batinić.

Čačić mu je dobacio “U 3. izbornoj jedinici?”. “Kada je Batinić rekao tri mandata kolege su se nasmijale. 60 ili 61 očekuje mandata HDZ. Pitajte i kolegu Čačića da se i mi nasmijemo”, kazao je Horvat.

“Tko bude bio spreman na kompromis, bit će suradnje. Ako neće biti kompromisa bit će novi izbori”, kazao je Horvat koji nije želio odgovoriti na pitanje je li u tome i Miroslav Škoro.

“Nije Škoro taj koji će postavljati uvjete. To što on priča malo će se korigirati. Kada se izbori završe, relativni pobjednik stavlja uvjete na stol”, kazao je Horvat.

“Nema potrebe za velikom koalicijom, mi ćemo uspjeti pobijediti”, kazao je Hajdaš Dončić.

“Nitko neće pobijediti, apsolutne pobjede nema. Naš Ustav je jasan. Pitanje je tko će biti u stanju pokupiti glas, pa i moj. A mi ćemo imati sigurno jedan do četiri mandata. Nemaju se što smijati kolege. Lako je dokazivo. Ako Restart ne uspije formirati Vladu apsolutno smo spremni razgovarati s Plenkovićem”, kazao je Čačić.

“Mi nismo stranka koja ide malo lijevo malo desno. Vi ste primjer malo lijevo malo desno”, kazao je Batinić Čačiću.

Čačić mu je potom rekao: Prevarili ste birače. Kako vas nije sram biti na političkoj sceni, pokradete glasove, prodate se za stolice. Dobili ste mandate SDP-ove koalicije, potpisali ste da ni mrtvi nećete s HDZ-om”, rekao mu je Čačić.

“Kada Čačić kaže jedan do četiri mandata, ja ne znam je li bih plakao ili se smijao. Doći ćemo u situaciju gdje će se stabilna većina formirati i neće jedan glas vagati”, kazao je Horvat.

“Ja sam rekao 56 i 57 da će dobiti HDZ”, kazao je Čačić. Dodaje se dijaspora, rekao je Horvat.

Anketa za izbore

“Ankete nikada nisu išle u prilog HNS-u niti nekim manjim strankama. Izbori će pokazati jesu li ankete pogodile. Jedan mandat očekujemo u 4. izbornoj jedinici”, kazao je Batinić.

“Nije ovdje borba između HDZ-a i SDP-a. Osmi mandat će Restartu donijeti Posavec. Opet vara glasače”, kazao je Horvat. “Tu mu je puno komotnije jer su njemu srušili proračun. Mi smo ga podržali. Mi nemamo problem s Matijom Posavcem. On nije podržao Milanovića, ja jesam”, kazao je Čačić.

“Polako s procjenama, kolega Posavec ima svoju podršku, on fiksira osmi mandat”, dodao je.

“Slažem se s Čačićem. To je onaj jezičac na vagi koji se svake godine mijenja. Ja cijelo vrijeme glasačima poručujem da ne daju glas onima koji vas varaju, jer postoji zamjensko mjesto u Saboru”, kazao je Horvat. “Matija Posavec nosi određen broj mandata. Imamo sigurno devet mandata. Koalicija je stvar matematike”, rekao je Hajdaš Dončić.

Dodao je da budemo realni i racionalni, dodao je, piše Večernji list.

Komentari