HDZ I SDP SASTAVLJAJU LISTE Bit će velikih dvoboja, a najavljuju se i iznenađenja

Teku rokovi, traju kalkulacije s imenima, sve se puši od političkih križaljki onih željnih vlasti. Najveću bitku prema anketama vode vladajući HDZ i oporbeni Restart predvođen SDP-om.

Lideri najjačih stranaka kroje izborne liste. Mjesta je ukupno 154, a gužva velika. Ono što se zna, je da će se Plenković i Bernardić sučeliti u 1. izbornoj jedinici.

Dok će se HDZ truditi poštovati žensku kvotu od 40 posto, među prvima na listama im je samo jedna žena, Zdravka Bušić u 11. izbornoj jedinici.

Imena polako cure

U prvoj izbornoj jedinici sučelit će se Andrej Plenković i Davor Bernardić. I dok je HDZ na udaru zbog afere “Vjetroelektrane”, SDP se hvali kako će na listama biti 50 posto žena, ali najavljuju i iznenađenja.



Istodobno, Statut SDP obevzuje na zip-model i jednaku zastupljenost žena i muškaraca. “Ne košta novaca, košta puno srca i malo povrijeđenih muških ega”, kaže Bernardić.

I dok Bernardić daje obećanje da računa i na suspendirane potpredsjednike, računa i na ljude izvan stranke pa na listi mjesta uz lidere Restart koalicije ima i za međimurskog župana Matiju Posavca. Pregovori s njim, kaže šef SDP-a, idu prema kraju i on vjeruje u uspješan ishod.

Iako u HDZ-u ima glasova koji smatraju da afera “Vjetroelektrane” može biti otegotna okolnost za koordinatora HDZ-ova programa ministra Tomislava Ćorića koji je na zadnjim izborima osvojio manje od 2600 preferencijskih glasova, javno će ga ipak svi podržati

“On je detaljno objansio svoju situaciju i odluke utemeljene na mišljenju struke “, rekao je Ćorićev kolega u Vladi, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Zdravko Marić ide u bitku prsa u prsa u 5. izbornoj, s dojučerašnjim HDZ-ovcem Ivanom Penavom, koji se kao nezavisni priključio Domovinskom pokretu :

“Iz kampanje građani žele jasne poruke, tko može učiniti pozitivne iskorake, ali slažem se da neće biti samo gospodarske teme, ali sastavni dio je i to”, najavio je Marić kampanju.

Nakon ostavke Damira Krstičevića računalo se na njega i na ovim izbroima jer je 2016. donio više od 30 tisuća preferencijalnih glasova u 10. izbornoj jedinici. HDZ-ov Željko Reiner koji će biti u 1. izbornoj jedinici ima razumijevanja za bivšeg ministra.

“To što se dogodilo, dao je ostavku zbog svoje osjetljivosti i empatije, to ga je sve pogodilo i to je razlog zašto nije na listi, ali rekao je da će nam itekako pomagati”, kazao je Reiner.

Devetu jedinicu ovaj put nosi ministar uprave Ivan Malenica: “Dopala me čast biti nostitelj u utvrdi 9. izboirne jedine. Ne vjerujem da će događaji oko Josipe Rimac za nas biti otegotna okolnost jer se pokazalo da HDZ ima jasan stav borbe protiv korupcije. To je dio predizbornog programa”.

A cjelovit program HDZ tek treba donijeti. Do izbora je manje od 5 tjedana, piše RTL.

Komentari