Grbin Ustavnom sudu: Čovjek ne mora biti bolestan da ima 37,3 temperaturu

Damjan Tadic / CROPIX

Žene pri pukoj ovulaciji imaju povišenu temperaturu za do 0,6°C, upozorava SDP-ov stručnjak za Ustav Peđa Grbin u prigovoru Ustavnom sudu na preporuke DIP-a u vezi glasanja osoba zaraženih koronavirusom.

U svom dopisu Ustavnom sudu, što ga predaje danas, on je krenuo od konstatacije samog DIP-a da ‘ne postoji niti jedan propis koji bi branio glasanje zaraženima’. Potom je dokazivao taj stav samog DIP-a. Peđa Grbin je citirao Ustav po kojem svi imaju prava i slobode u našoj zemlji po kojima su svi jednaki.

Konstatirao je da upute DIP-a po kojima oni koji imaju jutarnju temperaturu višu od 37,2°C ne smiju izaći na izbore, “niti kontaktirati gradsko/ općinsko izborno povjerenstvo ili birački odbor radi glasanja kod kuće”, krši temeljne postavke Ustava.

“Na ovom mjestu neću nabrajati sva zdravstvena stanja – koja ne moraju nužno biti bolest, a koja dovode do povišenja tjelesne temperature”, napisao je Grbin Ustavnom sudu u svom ‘prijedlogu za postupanje sukladno članku 88. Ustavnog zakona’.



Ovulacija kod žena podiže tjelesnu temperaturu

Kao jedan od banalnijih primjera Grbin je naveo i to da prilikom puke ovulacije žene mogu imati temperaturu višu za do 0,6°C nego inače.

Grbin je ustvrdio da se odlukom DIP-a o glasanju krše članci 14. i 45. Ustava. Ustvrdio je da ove ograničavajuće mjere o tjelesnoj temperaturi nisu niti propisane zakonom, niti su prikladne ostvarenju cilja niti su neophodne u takvoj mjeri da nema drugog načina za postizanje cilja tih mjera.

Grbin je stoga zamolio Ustavni sud da žurno objavi stav po ovom pitanju, te da se što prije korigiraju nepravilnosti, jer su izbori već u nedjelju 5. srpnja, prenosi N1.

Komentari