Gjenero: Platforma ‘Možemo!’ je jedina politička opcija na ljevici koja može preoteti potencijalne glasove koaliciji ‘Restart’ i SDP-u

screenshot

Najnovije istraživanje Cro Demoskop, pokazalo je kako Restart koalicija je prešla u vodstvo, no sama koalicija je pala u odnosu na sam SDP, od prije mjesec dana, što pokazuje kako koalicija ne donosi željeni rezultat. S druge strane Restart je prešao HDZ za 0,6 posto, što iako je malo, pokazuje kako HDZ gubi na popularnosti. Ove rezultate Cro Demoskopa za portal Otvoreno komentirao je politički analitičar Davor Gjenero.

“Afera vjetrenjače je naštetila HDZ-u, a tek ćemo vidjeti koliko im je štete donijelo nedonošenje Zakona o obnovi Zagreba, kada se pokažu prvi rezultati po izbornim jedinicama. Moglo bi se pokazati kako je to naštetilo i HDZ-u, i SDP-u. Vjerojatno u pragmatičnom smislu više SDP-u, jer se čini kako jača platforma ‘Možemo!’ koja im jede potencijalne glasove, kaže Gjenero.

Gjenero smatra kako bi platforma Možemo mogla oduzeti potencijalne glasove SDP-u i to najviše zbog potresa u Zagrebu i okolici te predviđa kako bi Mile Kekin u sedmoj izbornoj jedinici mogao iznenaditi.

Kekin bi na preferencijalnim glasovima mogao ući u Sabor

“Platforma Možemo jedina je relevantna stranka na ljevici koja bi mogla profitirati od Zagrebačkog potresa, odnosno od nedonošenje Zakona o obnovi. U Zagrebu, kao prvoj izborno jedinici, ali i marginalno u nekoj od ostalih tri će potres imati utjecaja, nije isključena niti sedma izborna jedinica s Kekinom, koji bi mogao dobiti mandat sa preferencijalnim glasovima,” tvrdi Gjenero.



Što se tiče drugih stranaka na ljevici, Gjenero smatra kako ne postoji nitko tko bi mogao ugroziti niti SDP, niti Restart. Pogotovo ne Demokrati Miranda Mrsića, koje Gjenero opisuje kao ‘žalosnim’.

“Drugih relevantnih stranaka osim ‘Možemo!’, na ljevici nema. Mirando Mrsić je jednostavno žalosna pojava, on ne može nikako utjecati na političku arenu, a smiješno je da čovjek koji je visoko figurirao u SDP-u, te zbog vlastitih interesa stranci radio probleme, sad pokušava rušiti svoju bivšu stranku na izborima. To pokazuje kako Mrsić ne razumije elementarne postavke stranačkog života”, zaključuje Davor Gjenero.

Komentari