Gjenero: Ovaj rezultat HDZ-a potvrda je ispravnosti politike koju provodi Plenković. SDP se nije pokazao kao relevantna aletrnativa

Nakon što je obrađeno više od 55 posto biračkih mjesta, rezultati pokazuju potpunu dominaciju HDZ-a na izborima za 10. saziv Hrvatskog sabora. I dok se s jedne strane predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kiti najvećim uspjehom, predsjednik SDP-a Davor Beranrdić s druge strane doživio je potpuni potop pa se nagađa i da bi mogao podnijeti ostavku.

Ove prve izborne rezultate za portal Otvoreno komentirao je politički analitičar Davor Gjenero.

“HDZ je osvojio više mandata nego prije četiri godine kada su ostvarili dobar rezultat. Konačan broj mandata ćemo tek vidjeti, vjerojatno će biti malo manji nego što je sada, ali to nije bitno. To znači da HDZ ima mandat za sljedeće četiri godine. To je potvrda ispravnosti politike Plenkovića koji je HDZ fokusirao kao tipičnu europsku, pučku i demokršćansku stranku. Pokazalo se da je za tu stranku dobro da vodi politiku desnog centra, a ne politiku desnice”, smatra Gjenero.

Sedak za Otvoreno: SDP je pogriješio s Bernardićem, a on je najviše pogriješio s pitanjem Tito ili Tuđman



S obzirom na trenutnu situaciju, Plenković bi vladu možda moga formirati i bez Domovinskog pokreta, iako se donedavno nagađalo da bi sa Škorom mogao sjesti za stol.

“Domovinski pokret je previše kontaminiran da bi se s njim razgovaralo. Nikome ne treba u vladi stranka koja je otvoreno protueuropska i koja se nije ni potrudila sakriti trag novca prema Putinovom režimu koji sustavno nastoji destabilizirati europske politike. Nitko ozbiljan neće s gospodinom Škorom razgovarati, što se moglo razumjeti iz izjave Gordana Jandrokovića kada je rekao da će vidjeti s kim će razgovarati kad vide koliko su mandata osvojili. Domovinski pokret je samo kulisa, barem četiri ili pet mandata iza te kulise ne pripadaju stranci kojoj je Škoro nominalno predsjednik”, kaže Gjenero.

Predizborne ankete davale su veliku prednost SDP-u, no dosadašnji rezultati potpuno su suprotni od predviđanja.

“To je posljedica mnogočega: velikog precjenjivanja rejtinga koji su im davala istraživanja javnog mnijenja, unutarnjih sukoba, nisu se iskazali relevanta aletrnativa, ali i toga što se pojavila nova politička opcija na sceni koja je osvojila otprilike one mandate koje je SDP izgubio. Pri tome mislim prvenstveno na Možemo!, ali i na Pametno”, zaključio je Gjenero za Otvoreno.

Anđelko Milardović: Plenković bi brzo mogao sastaviti Vladu, a Restart koalicija je totalno promašena

Komentari