Evo za koje manje stranke analitičari misle da bi mogle osvojiti mandat, a koje neće proći prag

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Službena je kampanja za parlamentarne izbore počela i iduća dva tjedna doista su ključna za sve opcije koje pretendiraju ući u Sabor. Iako istraživanja šanse trenutačno daju samo HDZ-u, Restart koaliciji, Domovinskom pokretu i Mostu, koji pleše na rubu praga, iz dana u dan jasnije je kako ne treba podcijeniti ni neke druge, manje opcije. Nekima od njih popularnost raste iz dana u dan, prilaze im novi članovi i raste rejting u anketama pa bi mogle postati i iznenađenje izbora.

Među one sa šansom svakako spada Lijevo-zelena koalicija koja je, može se kazati, prvi put do sada okupila više manje sve lijeve stranke pa će se na ovim izborima snaga ljevice doista i izmjeriti. Šanse za prolazak praga i osvajanja mandata ta koalicija, u kojoj su Zagreb je naš, Za grad, Možemo, Nova ljevica, ORaH i Radnička fronta, imaju najviše u 1. izbornoj jedinici, gdje bi mogli osvojiti koji mandat, no nisu bez šansi ni u preostale tri zagrebačke izborne jedinice, piše Večernji list.

Riječ je o strankama koje su aktivne i popularne već dulje vrijeme i čiji lideri u Zagrebačkoi skupštini zadaju glavobolje gradonačelniku Zagreba, a posljednjih dana nisu štedjele ni premijera zbog raspuštanja Sabora prije donošenja zakona o obnovi Zagreba nakon potresa. Koalicija se nedavno pojačala i bivšim SDP-ovcem Bojanom Glavaševićem, koji je na listi koalicije za 6. jedinicu, te pjevačem i aktivistom Miletom Kekinom. Svoje birače ta koalicija, osim u Zagrebu gdje je najprepoznatljivije lice skupštinar Tomislav Tomašević, ima i u 8. jedinici, gdje im je glavna uzdanica šefica Radničke fronte Katarina Peović, s kojom je na listi i bivša pjevačica Magazina Ljiljana Nikolovska, koja je Peović javno podržala i u predsjedničkoj utrci.

Birači centra imaju izbor

I kao što ljevica ne može kazati da nema za koga glasati, tako ni birači centra nisu bez izbora. Tu šanse ima Stranka s imenom i prezimenom koja je pragmatično sklopila savez i s dvije liberalne opcije – Pametno, koju vodi Marijana Puljak, i Fokusom, na čijem je čelu Davor Nađi – čime su se, vjerojatno, ozbiljno približili izbornom pragu.



Posebice u zagrebačkim jedinicama te 10., gdje upravo stranka Pametno ima jako uporište, ali i gdje Stranka s imenom i prezimenom ima svoje dvije uzdanice, gradonačelnika Vrgorca Antu Pranića i bivšeg Mostova ministra uprave i bivšeg gradonačelnika Omiša Ivana Kovačića, koji je ujedno predsjednik stranke. Osim njih najprepoznatljivija lica te opcije svakako su bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković, koja nosi listu ove opcije u prvoj izbornoj jedinici, bivši HSLS-ov gospodarski strateg Josip Budimir, kao i ugledni liječnik i dugogodišnji ravnatelj bolnice Srebrnjak Boro Nogalo. Do mandata bi mogao i varaždinski župan Radimir Čačić koji ima zanimljivu taktiku. U 6. jedinici njegovi Reformisti idu s Restart koalicijom, a u 3. Čačić ide s platformom “Srcem za Zagorje”, na kojoj su i članovi stranke Milana Bandića.

Po svoj dio kolača na centru i ljevici ide i koalicija Demokrata, koju vodi bivši SDP-ov ministar rada Mirando Mrsić, i Laburista na čijem je čelu načelnik Fužina David Bregovac. Taj je dvojac na svoje liste privukao i bivšeg IDS-ovca Damira Kajina, koji im je pojačanje za 8. izbornu jedinicu te zagrebačkog skupštinara Renata Peteka za 1. jedinicu.

Bandić je enigma 

Jedna od većih enigmi izbora je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji sa Strankom rada i solidarnosti ide na izbore u četiri zagrebačke jedinice plus 3. i 9. Nekad treća najjača opcija – Živi zid – sada je dio platforme “Dosta pljačke” koja, osim Živog zida, okuplja i stranku Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, Nezavisnu listu Stipe Petrine, Hrvatsku stranku Stjepana Radića, Akciju mladih, Hrvatsku stranku svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca te Stranku Ivana Pernara, bivšeg živozidaša koji se za izborne potrebe “pomirio” sa starim prijateljem Ivanom Viliborom Sinčićem.

Na izbore će i Željko Kerum, kojemu će u 10. jedinici na listi društvo praviti i pjevač Mladen Grdović. Po desne glasove ide i Bruna Esih, i to u savezu s HSP-om i Generacijom obnove.

Politička analitičarka Ankica Mamić uvjerena je da do mandata neće ni Milan Bandić, koji je, kaže, politička prošlost, ni Željko Kerum ni Živi zid. Sve su to opcije, kaže Mamić, koje nemaju nikakvih šansi na ovim izborima, piše Večernji list.

S druge strane, lijeva platforma ima šansu iako je pitanje koliku, drži Mamić. “To je ekipa koja je vidljivost dobila prije svega na zagrebačkim temama, potresu i borbi protiv Bandića u Skupštini. Bilo bi im pametnije da su išli na izbore samo u četiri zagrebačke jedinice. Štetu im radi Radnička fronta i Katarina Peović, koja bi konfiscirala ušteđevinu. Takvi stavovi odbit će dio birača od njih”, drži Mamić. Za savez Stranke s imenom i prezimenom, Fokusa i stranke Pametno kaže da je nastala iz čiste pragmatičnosti. “Dugo su pregovarali, a kada su shvatili da jedino zajedno mogu do Sabora, brzo su našli zajednički jezik. Kako to da više Marijani Puljak ne smeta Ivica Relković ili Davor Nađi, koji je kao bivši HSLS-ovac podržavao HDZ?”, kaže Mamić.

Komentari