Evo kako su se političke opcije izjasnile o konkretnim prijedlozima mjera obiteljske i pronatalitetne politike, istraživanje udruge ‘Obitelji 3plus’

screenshot

Udruga Obitelji 3plus, koja zastupa interese obitelji s djecom, a posebno onih s troje ili više djece – 3plus obitelji, provela je veliko istraživanje o stavovima političkih stranaka vezano uz konkretne prijedloge mjera obiteljske i pronatalitetne politike.

Cilj istraživanja je bio pravodobno informirati 3plus obitelji i cjelokupnu hrvatsku javnost o stavovima političkih stranaka vezano uz mjere obiteljske i demografske politike koje planiraju provesti ako budu participirale u izvršnoj vlasti nakon izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati 5. srpnja.

Istraživanje je obuhvatilo političke opcije koje su navedene u posljednjim relevantnim istraživanjima rejtinga političkih stranka/koalicija. Kako je jedan od najvažnijih ciljeva udruge Obitelji 3plus unaprjeđenje zakonodavnog, institucionalnog, financijskog i strateškog okvira u korist obitelji s djecom, a posebno onih s troje ili više djece, smatramo izrazito važnim da se kandidati za zastupnike u Hrvatski sabor unaprijed izjasne o pitanjima koja su od svakodnevne važnosti obiteljima s djecom.

Ovo je tim više važno jer je prema zadnjem popisu stanovništva u Hrvatskoj čak 112.830 obitelji s troje ili više djece u kojima živi gotovo 600 tisuća članova – roditelja i djece. Političkim strankama i koalicijama postavljena su tri konkretna pitanja na koja se moglo odgovoriti s DA ili NE, a svoj su odgovor mogle i kratko obrazložiti.



Također je bilo omogućeno i predstavljanje dodatnih mjera koje namjeravaju provesti ako budu participirali u izvršnoj vlasti nakon predstojećih izbora za Hrvatski sabor. Pitanja su se odnosila na dječji doplatak, pronatalitetni dodatak te usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života.

Samo jedna politička opcija deklarativno protiv ukidanja dohodovnog cenzusa

Roditeljima s troje ili više djece iznimno je važno da demografija ne bude samo riječ na ustima političara, nego da se naprave konkretne promjene u koristi obitelji s djecom, a posebno u korist obitelji s troje ili više djece.

Zanimljivo je da se samo jedna politička opcija deklarativno izjasnila da neće ukinuti dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak za djecu za obitelji s troje ili više djece, da u prvoj godini mandata neće ukinuti dohodovni cenzus za dobivanje pronatalitetnog dodatka za treće i četvrto dijete te da za roditelja s troje ili više djece neće uvesti mogućnost rada s polovicom punog radnog vremena do 15. rođendana najmlađeg djeteta, a kako je vidljivo iz istraživanja.

 

 

Komentari