DIP pozvao medije da poštuju načelo pravične zastupljenosti

Dragan Matic / CROPIX

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je u nedjelju medije s nacionalnom koncesijom da za vrijeme izborne promidžbe vode računa o načelu pravične zastupljenosti i pravične mogućnosti predstavljanja programa.

Iako nakladnici zadržavaju pravo oblikovati način sučeljavanja kandidata, odrediti broj kandidata, trajanje sučeljavanja i vrijeme emitiranja, moraju voditi računa da kriterij za pozivanje budu relevantna istraživanja javnog mnijenja kao i da, na temelju toga, pozivaju predstavnike onih lista koje zadovoljavaju te kriterije, upozorava DIP u priopćenju.

Odabir sudionika u sučeljavanju ne može biti samo arbitrarna urednička ili novinarska procjena.

Također, kako Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje političkim strankama i drugim ovlaštenim predlagateljima lista obvezu poštivanja načela ravnopravnosti spolova, DIP poziva medije i izborne sudionike da, koliko god je to moguće, prilikom predstavljanja izbornih programa vode računa o tom načelu.



Mediji dužni jamčiti novinarsku neovisnost

U priopćenju se podsjeća da Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor propisuje da su mediji, koji prate izbornu promidžbu, dužni u praćenju izborne promidžbe i predstavljanju izbornih aktivnosti jamčiti novinarsku neovisnost, profesionalnost i stručnost, dosljedno poštivanje novinarskog kodeksa te posebno temeljnog načela slobode izražavanja. Ono je propisano odredbama Ustava, Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i Povelje Europske unije o temeljnim pravima, vodeći se pri tome interesima javnosti.

S ciljem ostvarenja pravične zastupljenosti izbornih sudionika i pravične mogućnosti predstavljanja njihovih programa i vođenja izborne promidžbe Hrvatski sabor je donio Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe.

Tim pravilima propisani su oblici i vrijeme praćenja izborne promidžbe političkih stranaka, oblik, trajanje i druga pitanja vezana uz oglašavanje, način predstavljanja programa, te pravila za emisije s izbornim sučeljavanjima. Na temelju tih pravila nakladnici medija koji prate izbornu promidžbu donose interna pravila.

Komentari