Bernardiću već pjevaju: O, Bero ciao!

Zeljko Puhovski / CROPIX

Nema tu previše mudrosti: SDP je napravio jedan od najgorih izbornih rezultata ikada i sad je ključno pitanje tko će naslijediti Davora Bernardića.

Nije možda fer sada (dok je podu, bez zraka) udariti po njemu, pa se unaprijed ispričavamo onima koji vjeruju u fair-play, ali sasvim je nužno reći da je Bernardićeva karijera šefa SDP-a konačno došla do kraja. I to na najgori mogući način. U katastrofi.

SDP je toliko loš da je lista HDZ-a prva u 1. izbornoj jedinici, dakle centru Zagreba gdje je SDP uvijek, ali uvijek pobjeđivao. Lista kojoj je Bero bio na čelu završila je druga. Barem prema privremenim rezultatima koji vrijede dok pišemo ovaj pogrebnički tekst o šefu SDP-a i njegovoj izbornoj strategiji.

Potop SDP-a u Zagrebu nezabilježen od 1995. 

Ovo za Zagreb nezabilježeno je od 1995. Od onog vremena dok su Tuđman i Račan hodali zemljom i Zagrebom. Naravno, Berina ekipa pokušat će veći dio odgovornosti za zagrebački potop prebaciti na Gordana Marasa. Mogu i tako, ali nije Maras krojio liste.



‘Da sam na mjestu gospodina Bernardića dao bih ostavku još danas do ponoći’, rekao je novinarima jedan od najvažnijih ljudi u državi odmah nakon objavljivanja rezultata izlaznih anketa. Točno tako. Bivši šef SDP-a, Bernardićev prethodnik, predsjednik države Zoran Milanović to je uradio odmah nakon gubitka izbora 2016.

U partiji već danima vrije, a u izbornoj noći, u toj depresivnoj sparnoj srpanjskoj večeri na Ibleru, vade se noževi. Glava je na panju. Ideja da će Beru od čišćenja iz fotelje šefa, nakon izbornog poraza, spasiti njegova vojska s izbornih lista nije tako izvjesna.

Zašto? Malo ih je ušlo u Sabor. Nemaju mu razlog vraćati uslugu. Ipak, ne treba isključiti podizanje bedema ljubavi oko Bernardića koji će ga štititi onih pola godine, koliko treba najduže čekati do stranačkog kongresa kad se svode izborni računi. Ako to tako bude SDP će se, vrlo vjerojatno, opasno nagnuti. Gotovo do raspada. I točke s koje više neće biti povratka.

A Berin intimus, partijski dinosaur Zlatko Komadina, dva sata nakon objave izlaznih anketa samo kaže: Bernardić razmišlja o ostavci. Ali vrhunac ludila izrekao je Davorko Vidović. Tip koji je svakim radnim danom od 8 ujutro do 4 popodne uhljebljen u HDZ-ovoj utvrdi Hrvatskoj gospodarskoj komori, a nakon toga valjda stigne svratiti do Iblera. Dakle, Vidović kaže čini se da su građani zadovoljni kako žive, ne mogu drugačije objasniti ovakav rezultat.

A ono važnije: Bero nije gurnuo lijevu koaliciju u neki podnošljivi izborni poraz. Uvalio ih je bizarnu katastrofu koju nije predvidjela ni jedna anketna agencija. Ali to o agencijama sad je neka druga priča.

Dakle, tko je osoba koja može dignuti stranku i preuzeti je od čovjeka koji je u stranci od 18 godine i koji je sve o politici naučio od jedne osobe, Milana Bandića.

Prva se, s izjavama o micanju Bernardića javila Biljana Borzan. Ambiciozna dama iz Osijeka napravila je dobar posao za sebe u Europskom parlamentu. Za stranku, pogotovo u Osijeku, ništa posebno. Zvonimir Mršić, bivši šef Podravke, već je nekoliko puta dobijao ponude za više i visoke partijske funkcije, ali mu se baš nije dalo.

Gotovo sigurno će netko opet izvući Tonina Piculu koji bi, prema njegovom ranijim izjavama, središnjicu stranke i ured predsjednika najradije prebacio u Bruxelles. I tako dalje….Posao izbora novog šefa bit će filigranski posao. Biračima HDZ-a, očito, manje je važno tko je šef. Pa tako i glasaju.

Za stranku. SDP-u, s druge strane, treba lider za kojeg će se vezati glasači. Bero, svakako, nije bio taj. Zato Plenkoviću njegovi pjevaju Nadalinu, a Beri, pak,poznatu partizansku, s malo drugačijim naslovom: O Bero ciao. E da, i tješi ga Zlatko Komadina, piše 24 sata.

Komentari