Bernardić: Sanaderova Vlada izgleda kao humanitarna organizacija za Plenkovićevu, što se tiče kriminala i korupcije

Manje je od mjesec dana do parlamentarnih izbora. U intervjuu za Dnevnik.hr predsjednik SDP-a i čelnik Restart koalicije Davor Bernardić siguran u pobjedu poručio je da je on budući premijer. Žestoko je komentirao Plenkovićevu Vladu, otkrio da će na izbore s Matijom Posavcem te se prvi put osvrnuo na slučaj nasilja u stranci. Objasnio je i jedan misterij.

Jeste li vi budući premijer?

Restart koalicija će biti pobjednička koalicija, sastavit ćemo novu hrvatsku vladu, ja ću biti mandatar i budući premijer.

Izbacili ste iz stranke i dali otkaz Tomislavu Mikulinu koji je pretukao zastupnika Domagoja Hajdukovića. Što se dogodilo, jeste razgovarali s kolegom Mikulinom?



Ne znam detalje, ali mi u SDP-u ne toleriramo nikakvo nasilje. Privatan odnos može postojati, to je nešto što je dopušteno, ali na nasilje imamo nultu toleranciju. Žao mi je zbog onoga što se dogodilo Domagoju Hajdukoviću i u svakom slučaju nasilja mi ćemo isto postupiti.

Koliko će vam to što je SDP-ovac bio nasilan naštetiti i otežati napade na HDZ?

Ispali smo konzistentni u svojim stavovima, ne postoji kolektivna odgovornost, odgovornost je uvijek individualna. Svakome se može dogoditi da pogriješi, ali za to mora trpjeti posljedice.

Mikulin je bio vaš blizak suradnik, jeste li ikad prije primijetili da bi se ovako nešto moglo dogoditi?

Moram priznati da sam ostao iznenađen, nije bio konfliktna osoba.

Hoće li Hajduković biti nositelj liste u IV. izbornoj jedinici? Kako je on sad?

Sve ćete znati u subotu na sjednici Glavnog odbora. On je sad dobro, radi i dalje te se trudi dati doprinos u izbornoj pobjedi SDP-a.

Je li vama afera Vjetroelektrane stigla kao naručena uoči izbora? Pokazuju li ta uhićenja da je HDZ umočen do kraja u korupciju ili da institucije rade svoj posao pa hapse i one u HDZ-u?

Ovo sve samo pokazuje da je smjer HDZ-a i dalje korupcija. Glavni osumnjičenik u toj aferi je ministar Tomislav Ćorić, Plenkovićev prvi suradnik i autor njihova predizbornog programa.

Mislite li da je do probijanja mjera došlo kako bi se spriječilo da se ode više od Josipe Rimac?

Ne želim vjerovati da je Plenković intervenirao kako bi zaštitio Ćorića i njegovu upletenost u aferi vjetroelektrane. Ne želim vjerovati da je posezao za tim instrumentom kontrole, odnosno utjecaja na državne institucije. Indikativno je što je upozoravao i docirao DORHU i što je dijelio lekcije, što se nijedan premijer ne smije dopustiti, ali ne želim vjerovati da je išao tako daleko ne bi li spriječio odgovornost svog najbližeg suradnika i tvorca svog izbornog programa koji, moramo konstatirati, se zove ‘Korupcija 2020’.

Kojom školskom ocjenom od 1 do 5 ocjenjujete rad Plenkovićeve Vlade? Rekli ste da su nadmašili Sanadera.

Sanaderova Vlada iz ove perspektive izgleda kao humanitarna organizacija za Plenkovićevu, što se tiče kriminala i korupcije. Teško ih je ocijeniti, to čak ne bi bila jedinica, nego čista nula. Hrvatsku ćemo opet vaditi iz nikad lošijih gospodarskih pokazatelja. Jedina reforma koju su napravili je reforma blagdana, a jedino dobro s čime se slažemo je donošenje Istanbulske konvencije.

Bojite li se vi preuzeti zemlju u ovoj situaciji? Tko zna što nas čeka najesen kad na vidjelo izađu posljedice koronakrize.

Već smo preuzimali zemlju u teškoj situaciji, a situacija nakon odlaska Plenkovićeve Vlade bit će najgora. Mi smo spremni provesti reforme, imamo najbolji plan i najbolji tim.

Predsjednik HDZ-a stalno ponavlja da vi niste sposobni voditi Vladu i da ste eksperiment.

Ne mislim više komentirati predsjednika najkorumpiranije vlade u hrvatskoj povijesti čijih je 11 prvih ministara moralo otići zbog sumnje na korupciju. To se nikome u SDP-u, ni meni, ne može dogoditi. Na ovim izborima vrlo je jednostavan izbor: ili HDZ ili Restart, ili korupcija ili Restart, ili nastavak pljačke i krađe ili Restart. Uvjeren sam da će građani na izborima reći ‘ne lopovskoj vladi’.

Niste popularni ni u anketama, građani vas ne doživljavaju kao lidera. Kako ćete uvjeriti birače da vam daju povjerenje?

To što me Plenković napada, dokaz je da se potpuno pogubio i da je u totalnoj panici. Na sreću, nakon 5. srpnja neću više morati komentirati bivšeg premijera najkorumpiranije vlade u Hrvatskoj. Izbori su jedina prava anketa, pobijedili smo dvaput kad nam ankete nisu davale nikakve šanse. Uvjeren sam da ćemo uvjerljivo pobijediti 5. srpnja.

Koliko mandata očekujete?

Dovoljno. Dovoljno za sastavljanje vlade s manjinskim zastupnicima i strankama s kojima dijelimo isti svjetonazor.

Jeste li izglasavanjem odluke o raspuštanju Sabora okrenuli leđa Zagrepčanima koji su ostali bez krova nad glavom u potresu?

Ne, mi smo preuzeli odgovornost. Zakon se ne može donijeti bez nove vlade. Nije bilo političke volje da se donese, nama će to biti jedan od prvih poteza.

Jeste li složili izborne liste, tko su aduti Restart koalicije?

Imat ćemo najjače liste, riječ je o ljudima koji su se dokazali znanjem i iskustvom.

Hoće li biti i iznenađenja?

Politika je prepuna iznenađenja.

Hoće li na listi biti međimurski župan Matija Posavec?

Hoće. Bit će 2. na listi u III. izbornoj jedinici.

Dolazi li u obzir suradnja s Miroslavom Škorom nakon izbora?

Ne, to su samo spekulacije.

Rekli ste da velika koalicija SDP-a i HDZ-a nije moguća čak ni u noćnoj mori. No što ako ne bi bilo drugog izlaza i ako se pokaže da je to doista jedini način za sastavljanje Vlade. Hrvatsku čekaju teška vremena ne bismo si trebali dopustiti ponavljanje izbora i gubljenje vremena. Biste li se zbog nacionalnog spasa mogli dogovoriti s HDZ-om?

Ne! To se neće dogoditi, SDP će sastaviti stabilnu vladu, imat ćemo dovoljno mandata.

Koji bi vam bili prvi potezi ako budete na vlasti?

Moratorij na kredite, povećati minimalac na 4 tisuće kuna, povećati neoporezivi dio dohotka na 5 tisuća kuna, donijeti zakon o skraćenom radnom vremenu… Naš glavni zamah bit će digitalna transformacija Hrvatske i put u zeleni razvoj i zelenu ekonomiju.

Najesen nas moguće očekuje drugi val pandemije koronavirusa. Budete li vi na vlasti, hoće li Stožer činiti samo članovi SDP-a?

Nama je cilj okupiti stručnjake i nećemo kao ovaj stožer plaćati propagandu i PR kako bi profitirali na mrtvima. Važno je da se Hrvatska dobro pripremi, mi već radimo na mjerama, rekao je Bernardić u intervjuu za Dnevnik.hr.

Komentari