Bandić o HDZ-u: Trebaju se odrediti štite li interes građana ili države

Damir Krajac / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u utorak, komentirajući izostanak podrške njegova koalicijskog partnera HDZ-a u Gradskoj skupštini u vezi prodaje udjela Grada u tvrtki APIS, da se zastupnici HDZ-a trebaju odrediti hoće li štititi interes građana ili države.

“Zastupnici HDZ-a se trebaju odrediti štite li interes građana ili države. Mislim da su u sukobu interesa, a Zagrepčani će to znati honorirati”, rekao je Bandić novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine.

Na početku današnje sjednice HDZ je predložio da se ta točka izostavi, na što im je Bandić, iznenađen takvim prijedlogom, poručio da ona ostaje na dnevnom redu. To se i dogodilo jer su gradski zastupnici većinom glasova odlučili da se točka sa šestog pomakne na četvrto mjesto dnevnog reda.

Grad planira raspisati javni natječaj za prodaju svog udjela od 49 posto u tvrtki APIS za 284,2 milijuna kuna, iako je krajem prošle godine za taj udio od države tražio 137 milijuna kuna.



Govoreći o predizbornoj kampanji svoje stranke, Bandić je rekao kako on “ne zna što je predizborni skup jer radi 365 dana”. Po anketama njegova stranka ne prelazi izborni prag ali, poručio je, ne razmišlja o političkom umirovljenju.

Oštećenje dimnjaka evidentirano na 4943 zgrade

Bandić je izvijestio da je dvadesetak ljudi čiji su domovi stradali u potresu, a smješteni su u Studentskom domu “Cvjetno naselje”, zatražilo da ih se smjesti u domove za starije osobe. “Najbitnije je da imamo mjesta i da ćemo ih smjestiti”, obećao je.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zagreba Ivica Rovis izvijestio je kako je nakon potresa oštećenje dimnjaka evidentirano na 4943 zgrade. S obzirom da neke zgrade imaju jedan, a neke i do deset dimnjaka, radi se o dosta velikom broju zgrada s oštećenjima.

Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) obavilo je 1951 hitnu intervenciju, od čega 1050 intervencija na dimnjacima. Na zgradama kojima GSKG nije upravitelj privatni vlasnici su dimnjake sami uklonili ili putem ovlaštenih upravitelja.

Rovis kaže da su vatrogasci uklonili 4500 dimnjaka na 2800 različitih adresa, a mehanizacija i radnici koji su obučeni za rad na visini intervenirali su na 1200 dimnjaka.

Još uvijek 4299 Zagrepčana nije priključeno na plinoopskrbni sustav grada, dodao je.

Komentari