Bakić iz Možemo! prozvao Puljaka iz Pametnog: Zar je mandat toga vrijedan?

Damir Bakić, profesor na zagrebačkom PMF-u i kandidat platforme Možemo!, napao je na Facebooku profesora Ivicu Puljka iz stranke Pametno nakon njegovog sinoćnjeg intervjua na Novoj TV. Bakić je ustvrdio da je Puljak u tom intervjuu izrekao dvije krupne laži o Možemo! te se zapitao što znanost ima s lažima i je li mandat u saboru toga vrijedan.

Bakićevu objavu prenosimo u cijelosti:

“Zar je mandat toga vrijedan?

Nova TV: Pa zašto se niste dogovorili s “Možemo!“?



Ivica Puljak: U početku smo mi razgovarali s njima jer smo mislili da su oni centralna lijeva opcija, ali onda su oni otišli jako, jako lijevo … oni žele nacionalizirati štednju, oduzeti mirovine građanima i čak oduzeti jedan dio imovine građanima.

Profesor Puljak je u dvije rečenice izrekao dvije krupne laži.

Prvo, stranka Pametno nije u početku razgovarala s Možemo! da bi poslije odustala jer je Možemo! tobože otišlo jako, jako lijevo. Niti je Možemo ikuda otišlo, niti smo ikad išta dogovarali. Čak niti neformalno naše dvije organizacije nisu nikada ni razgovarale o tome da bi na izbore išle zajedno. Profesor Puljak to savršeno dobro zna.

Drugo, izjava o oduzimanju i nacionaliziranju štednje, mirovina i imovine se valjda referira na nespretno izrečen stav kolegice Peović iz Radničke fronte o oporezivanju štednje o čemu se već mnogo pisalo i razgovaralo. To je više puta detaljno objašnjeno i raspravljeno. I kolegica Peović je u nekoliko navrata dala dodatna pojašnjenja. Međutim, nitko iz platforme Možemo! i naše koalicije, nikada u ovoj kampanji, ni u jednoj naznaci, nije rekao da će uzimati imovinu, a ponajmanje mirovine.

Legitimno je komentirati stavove konkurenata, legitimno je, osobito u predizborno vrijeme, i pretjerivati s kritikom.

Netko misli, međutim, da je legitimno i lagati. Mi ne mislimo.

Laž izrečena u javnom prostoru zauvijek ostaje laž. Ako laž izrekne profesor i znanstvenik onda je ta laž još teža. Što znanost ima s lažima?

Profesor Puljak zna da je u Hrvatskoj trenutno preko 1.240.000 umirovljenika; profesor Puljak točno zna što znači kad u centralnoj informativnoj emisiji nacionalne TV kuće izjavi da neka politička organizacija kani umirovljenicima oduzeti mirovine. To nije stilska figura; to je laž izrečena s namjerom da se birači obmanu, a politički rival difamira.

Profesor Puljak u svojim propagandnim spotovima najavljuje da će u Saboru biti zastupnik-znanstvenik. Zastupnik će postati teško, no o tome će uskoro odlučiti birači. Zastupnik-znanstvenik ovim načinom – služeći se neistinama – sasvim sigurno postati neće”, napisao je Bakić na Facebooku.

 

Komentari