Anđelko Milardović: Plenković bi brzo mogao sastaviti Vladu, a Restart koalicija je totalno promašena

N1

Prema prvim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), HDZ ima veliku prednost nad Restart koalicijom, a treća politička opcija u Hrvatskoj je Domovinski pokret Miroslava Škore.

Što pokazuju ovi privremeni rezultati za portal Otvoreno komentirao je politolog i profesor političkih znanosti Anđelko Milardović.

“HDZ-u ankete nisu davale toliki broj mandata ako ovako ostane, a neće jer su ovo privremeni rezultati. I oni su sami vjerojatno iznenađeni ovolikim brojem mandata na temelju ovog malog uzorka. S druge strane, Restart koalicija je totalno promašena. Pitanje je kako bi SDP prošao da je išao sam na izbore. Dogodilo se to da je, po svemu sudeći, po prvi put poražen i u Zagrebu. Domovinski pokret dobio je 15 mandata, Most 6, Možemo! 6. Platforma Možemo! je iznenađenje zato što su uzeli dio glasova SDP-u jer je to lijeva pozicija, čak više nego SDP”, kaže Milardović.

Milardović smatra da bi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković mogao formirati vladu i bez Domovinskog pokreta.



“Kad gledamo ovu privremenu situaciju, HDZ može sastaviti vladu možda čak i bez Domovinskog pokretu. Može i surađivati s Reformistima, HNS-om, manjine i tko još se nađe. Tako bi dobio većinu i Plenković bi imao dovoljno mandata pa bi mogao otići na konzultacije kod predsjednika, a u odnosu na druge, mogao bi brzo sastaviti vladu”, smatra.

Iako je riječ o privremenim rezultatima, Milardović smatra da se razlika između HDZ-a i SDP-a neće previše mijenjati.

“Mislim da se taj odnos unutar ove dvije stranke, odnosno između HDZ-a i SDP-a neće previše mijenjati, a može padati ili povećavati se kod ovih manjih stranki”, zaključio je Milardović za Otvoreno.

Komentari