ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa nakon pet dana rasta

HRT

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon pet dana rasta, dok ulagači čekaju kvartalna poslovna izvješća domaćih kompanija i nove vijesti u vezi cjepiva protiv covida-19.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer 0,63 posto, na 1.833 boda, što je njegova najviša razina od početka ožujka lani. Crobex10 ojačao je, pak, 0,62 posto, na 1.137 bodova, najvišu razinu od 20. siječnja ove godine.

Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio industrijski, za 1,25 posto, dok je najviše pao građevinski, za 2,8 posto.



Redovni promet dionicama iznosio je 8,6 milijuna kuna, oko 1,6 milijuna kuna manje nego dan ranije.

„Crobexi su jučer porasli peti dan zaredom, a promet je bio solidan, pri čemu su tri dionice zabilježile milijunski promet”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Dobro raspoloženje na burzi posljednjih dana zahvaljuje se rastu cijena dionica na svjetskim tržištima jer se očekuje ubrzanje oporavka gospodarstava od koronakrize.

Pozitivno na burzu utječu i vijesti da će uskoro doći do većih isporuka cjepiva protiv covida-19, pa bi se uskoro mogao stabilizirati društveni i gospodarski život u zemlji.

Najveći promet, 1,79 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Valamar Rivijere, čija je cijena porasla 3,2 posto, na 32,5 kuna.

Slijedila je dionica Končara EI s prometom od 1,2 milijuna kuna i rastom cijene za 1,6 posto, na 630 kuna.

Milijunski promet imala je još i dionica HT-a, koja je poskupila 0,8 posto, na 183,5 kuna.

Dionicom Atlantske plovidbe ostvaren je, pak, promet od oko 905 tisuća kuna, a cijena joj je porasla 2,7 posto, na 190 kuna.

Među likvidnijima, najviše je porasla cijena dionice Tankerske Next Generation, za 3,8 posto, na 43,4 kune. Najviše je, pak, pala cijena dionice Ingre, za 5,1 posto, na 11,1 kunu.

Od poslovnih objava, Optima telekom izvijestio je da je u 2020. ostvario 456 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je 14 posto manje nego godinu ranije. Neto dobit iznosila je 1,66 milijuna kuna, što je 7,5 puta manje nego u 2019. godini, kada je dobit iznosila 12,5 milijuna kuna.

Cijena dionice Optima telekoma spustila se 2,7 posto, na 6,52 kune.

Na domaćem tržištu jučer se trgovalo s ukupno 35 dionica, pri čemu je cijena njih 17 porasla, 10 pala, a cijena njih osam nije se promijenila.

„Nadam se da će i danas indeksi završiti u pozitivnom području, a čekaju se eventualne objave poslovnih rezultata domaćih kompanija. Još je rano, ali uskoro će kompanije početi najavljivati i dividende za prošlu godinu”, kaže Roman Rinkovec.

Komentari