ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa nakon dva dana rasta

HRT

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon što su u prethodna dva dana osjetno porasli i dosegnuli nove najviše razine od početka ožujka i izbijanja koronakrize.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer 0,75 posto, na 1.715 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,39 posto, na 1.069 bodova.

Tako su oba indeksa nastavila pozitivan niz, nakon što je u studenom Crobex porastao 8,1, a Crobex10 7,4 posto, pa se kreću na novim najvišim razinama od početka ožujka.



Crobexi već tjednima prate rast svjetskih burzovnih indeksa od kojih su mnogi dosegnuli rekordne razine jer su ulagači optimistični zahvaljujući razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 6,2 milijuna kuna, što je za oko 4,7 milijuna kuna manje nego dan prije.

„Posljednjih je dana na burzi relativno dobra situacija. Uz solidan promet, Crobex se jučer učvrstio iznad važne razine od 1.700 bodova”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet, 915 tisuća kuna, ostvaren je jučer dionicom Optima telekoma, kojoj je cijena skočila 6,40 posto, na 5,32 kune.

S prometom od oko 635 tisuća kuna slijedila je dionica AD Plastika, pri čemu je poskupila 4,1 posto, na 152 kune.

Ta je tvrtka jučer izvijestila da je ugovorila 24 milijuna eura novih poslova za Suzukijev redizajnirani model S-Cross.

U fokusu ulagača bile su i dionice iz turističkog sektora, koji je jučer bio najveći dobitnik. Crobexturist indeks tog sektora porastao je za 4 posto.

Pritom je dionicom Arena Hospitality grupe ostvaren promet od gotovo 630 tisuća kuna, a cijena joj je skočila 5,9 posto, na 324 kune.

Dionica Valamar Riviere poskupila je, pak, 0,4 posto, na 28 kuna.

I većina ostalih likvidnijih izdanja zabilježila je jučer rast cijene. Na burzi se trgovalo s ukupno 40 dionica, pri čemu su 22 trgovanje zaključile s rastom cijene, dok je devet dionica zabilježilo pad cijene, a isto toliko stagnaciju.

„Vidjet ćemo hoće li danas biti kakvih vijesti iz kompanija koje bi mogle pogurati indekse, možemo samo poželjeti da se nastavi trgovanje kakvo je bilo proteklih dana”, kaže Roman Rinkovec.

Komentari